Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prehabilitatie Gynaecologie

Prehabilitatie is een trainingsprogramma om u actief voor te bereiden op de operatie. Want hoe fitter u bent, hoe succesvoller de operatie en hoe sneller u hierdoor herstelt. Met een goede conditie kunt u de operatie (en mogelijke chemotherapie) beter doorstaan, is de kans op complicaties en bijwerking van behandeling kleiner en gaat het herstel sneller.

In de weken voor de operatie krijgt u daarom een intensieve voorbereiding met kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u voedingsadvies en eiwitverrijkte voeding van de diëtist, psychologische hulp en zo nodig een traject om te stoppen met roken.

Wat is het prehabilitatieprogramma?

In het prehabilitatieprogramma werken verschillende zorgprofessionals met elkaar samen: de gynaecoloog, fysiotherapeuten, sportartsen, diëtisten, anesthesiologen, het psychosociaal team en verpleegkundigen.

Sommige patiënten krijgen vóór een gynaecologische operatie chemokuren. Als u dat krijgt, dan krijgt u kort na de tweede kuur een intakegesprek met de fysiotherapeut en de diëtist.

Als u vooraf geen chemotherapie krijgt, plannen we deze afspraak kort nadat u met de gynaecoloog de operatie heeft besproken.

Tijdens de intake stellen ze u vragen en voeren ze intensieve testen bij u uit. Daarom kunt u het beste sportkleding of ruim vallende kleding aantrekken.

Trainingen

Na de intake geven we een persoonlijk trainingsadvies. Hierna gaat u in groepsverband met lotgenoten trainen in het ziekenhuis. Dit gebeurt onder begeleiding van fysiotherapeuten uit Rijnstate.

De trainingsmomenten zijn op maandag en donderdag, of dinsdag en vrijdag. Deze sessies duren 1 uur en 15 minuten. Hierbij wordt er 1 uur getraind. In de rest van de tijd krijgt u voorlichting.

Meer informatie over het prehabiliatieprogramma en een filmpje kunt u vinden op de website: Darmkanker: Fit voor de Operatie bij Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: