Miskraam
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na een miskraam

Steun van omgeving

Als het bloedverlies toeneemt of u krijgt buikpijn, zorg er dan voor dat er iemand in de buurt is waarbij u zich veilig voelt. Als het bloedverlies of de krampen (tijdelijk) hevig zijn, is steun van een vertrouwd iemand belangrijk. Bij menstruatieachtige pijn kunt u een pijnstiller innemen, bij voorkeur paracetamol. Het afgestoten weefsel hoeft u niet te bewaren.

TipBewaar een aandenken aan deze zwangerschap, bijvoorbeeld de foto van de echo, de Rijnstatekaart van de verloskundige of schrijf uw verhaal en gevoelens over de zwangerschap op. Dit kan helpen in de verwerking. Bovendien: hoe kort dit leven ook was, het was wel jullie kindje waar jullie met vreugde naar uitkeken.

Lichamelijk herstel

Meestal verloopt het lichamelijke herstel na een spontane of opgewekte miskraam of een curettage vrij snel. In de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.

Het is verstandig om te wachten met vrijen tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding. Daarna is uw lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden.

Het is medisch gezien niet nodig op een menstruatie te wachten, voordat u opnieuw probeert zwanger te raken. Het feit dat u een miskraam heeft gehad, betekent niet dat u nu moeilijker zwanger zult raken.

Emotioneel herstel

Het is heel normaal als u zich na de miskraam somber, verdrietig of labiel voelt. Een miskraam is voor de meeste vrouwen een emotionele gebeurtenis en ook de hormonale veranderingen hebben invloed op uw stemming. De miskraam brengt een plotseling einde aan de plannen voor en de fantasieën over uw verwachte kind. Veel vrouwen reageren aanvankelijk nogal geschokt. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid, jaloezie naar andere zwangere vrouwen of een gevoel van leegte of falen van het eigen lichaam zijn veel voorkomende en begrijpelijke emoties.

Neem de tijd om deze gevoelens te verwerken en probeer erover te praten met iemand die u vertrouwt. Het besef dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in orde was en de miskraam dus een natuurlijke oplossing is, kan een troost zijn. De vraag waarom het misging, houdt u wellicht ook bezig. Hoe begrijpelijk ook, schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting en de kans is heel erg klein dat bijvoorbeeld een gezondere leefwijze of minder stress een miskraam had kunnen voorkomen.

Voor uw omgeving is het soms niet duidelijk wat u doormaakt. Opmerkingen als 'volgende keer beter' of 'je bent nog jong' helpen meestal niet, ook al zijn ze goed bedoeld. Ze doen immers geen recht aan wat u op dat moment voelt. Omdat de buitenwereld uw verlies vaak niet ziet, kan het helpen om te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij weten hoe het is. Soms ontstaan er spanningen in uw relatie, bijvoorbeeld als uw partner de miskraam anders beleeft of sneller verwerkt. Ook dan is het verstandig om erover te praten, met elkaar en met anderen.

Als andere kinderen uit het gezin wisten dat u zwanger was, is het meestal goed om open en op een eenvoudige manier over de miskraam te praten.

Nagesprek

Maak gerust een afspraak met uw verloskundige of arts om nog eens na te praten over de miskraam, bijvoorbeeld na enkele weken of wanneer u er behoefte aan heeft. Misschien wilt u nog eens praten over de oorzaak van de miskraam, uw lichamelijk herstel, het op gang komen van de menstruatie of de verwerking van uw verlies. Misschien heeft u vragen, gevoelens of angsten bij de gedachte aan een volgende zwangerschap. Als u nog geen nieuwe zwangerschap wil, kunt u informeren naar een goede anticonceptiemethode.

Een volgende zwangerschap

Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger worden zijn daar meestal blij mee, maar voelen zich vaak de eerste tijd ook onzeker en bang. Deze gevoelens zijn heel normaal. Sommigen willen daarom de omgeving nog niet direct van de zwangerschap op de hoogte stellen. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Een zwangerschapstest is de eerste 2 maanden na de miskraam niet zinvol. De uitslag van de test kan namelijk na het afstoten van het vruchtje in deze tijd onterecht aangeven dat u nog zwanger bent.

Herhaalde miskraam

Als u twee keer of vaker een miskraam heeft gehad, is aanvullend onderzoek in het ziekenhuis mogelijk. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met uw verloskundige of arts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: