Miskraam
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoe herkent u een miskraam?

Bloedverlies in de 2e of 3e maand van de zwangerschap is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam na dit eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Vlak voor een miskraam kunnen zwangerschapsklachten zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid al minder worden.

Langzaamaan krijgt u last van een krampende, weeënachtige buikpijn waarbij u een redelijke hoeveelheid bloed verliest (vergelijkbaar met een hevige menstruatie). In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven.

Soms kunt u dit herkennen als een met vocht gevuld blaasje waarin soms ook delen van de aanleg van een embryo zichtbaar zijn. Dit blaasje is omhuld met roze, vlokkerig weefsel. Daarnaast komen er vaak bloedstolsels vrij, die donkerrood en glad zijn. Sommige vrouwen twijfelen over het verschil tussen de vruchtzak en een stolsel.

Bij een miskraam die normaal verloopt, verdwijnt de pijn bijna meteen erna. Het bloedverlies wordt dan ook snel minder. Dat is dan vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie. Als u een controle-echoscopie wenst, neem dan op werkdagen contact op met uw verloskundige of met de polikliniek (afhankelijk van waar u onder behandeling bent). Deze afspraak vindt ongeveer een week na de miskraam plaats.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: