Een miskraam opwekken
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mifegyne en misoprostol

Als de miskraam niet vanzelf op gang komt, kunt u medicijnen innemen om de miskraam op gang te brengen. Voordat u de medicijnen neemt om de miskraam op te wekken, krijgt u eerst een ander medicijn: mifegyne. Dit middel bereidt de baarmoeder en baarmoedermond voor op de behandeling en zorgt voor een grotere kans van slagen. U neemt dit middel 36 tot 48 uur voor het inbrengen van de misoprostol in.

U brengt 4 tabletten van 200 microgram misoprostol hoog vaginaal in. Daarvoor is het nodig dat u ze eerst nat maakt met een beetje water. Na het inbrengen blijft u 30 minuten liggen, zodat de tabletten kunnen oplossen. Gemiddeld begint na 5 uur een krampende pijn, waarna de miskraam op gang komt. Het begin van de werking kan verschillen van 30 minuten tot 6 uur na het inbrengen. Als u veel pijn heeft, kunt u paracetamol nemen (dosering per 24 uur: 4 keer 2 tabletten van 500mg). Zo nodig kunt u daarbij een andere pijnstiller, bijvoorbeeld Aleve (275mg) of Ibuprofen (400mg) gebruiken (van deze medicijnen mag u driemaal per dag 1 tablet innemen).

Bij de meeste vrouwen komt binnen 24 uur de miskraam op gang zoals boven beschreven. Soms is er nog een dosis misoprostol nodig om de miskraam op gang te helpen. Als u denkt dat u na de eerste dosis de vruchtzak nog niet verloren heeft, kunt u na 24 uur opnieuw vier tabletten misoprostol gebruiken. Verliest u op dat moment veel bloed, dan is het beter om de tabletten via de mond in te nemen. Anders spoelen de tabletten te snel weg. Bij twijfel kunt u altijd overleggen. Het telefoonnummer vindt u onder Contact.

Off-label use

Misoprostol is niet geregistreerd voor het opwekken van miskramen, maar wel voor maagbescherming tijdens het gebruik van bepaalde pijnstillers (NSAID’s). Per toeval is ontdekt dat een hoge dosering misoprostol vaginaal als bijwerking heeft dat de baarmoedermond open gaat staan en de baarmoeder gaat samentrekken. Dit heet off-label use. De beroepsgroep van verloskundigen en gynaecologen staat volledig achter het gebruik van misoprostol voor deze indicatie.

Werking

Er is een kans van ongeveer 50 tot 70% dat u door het gebruik van misoprostol een complete miskraam krijgt. Bij een miskraam die normaal verloopt, verdwijnt de pijn vrijwel direct erna en wordt het bloedverlies snel minder, zodat het vergelijkbaar is met de laatste dagen van de menstruatie. Voor de begeleiding van een miskraam die wordt opgewekt door misoprostol, neemt u in eerste instantie contact op met de polikliniek Gynaecologie van Rijnstate. Als u een controle-echoscopie wenst, neemt u daarvoor op werkdagen contact op met de polikliniek. Deze afspraak vindt ongeveer een week na de miskraam plaats.

Ongeveer 30 tot 50% van de vrouwen krijgt na 2 dagen een incomplete miskraam, die gekenmerkt kan worden door het uitblijven van bloed- en/of weefselverlies of juist de hele tijd vaginaal bloedverlies.

Neem contact op met de polikliniek als u voortdurend last heeft van vaginaal bloedverlies (> 1 verband per uur) of als u last heeft van duizeligheid, flauwvallen of koorts (meer dan 38 °C). Bel de polikliniek ook als u ongerust bent of twijfels heeft. Is er sprake van een incomplete miskraam, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een curettage.

Bijwerkingen

Met name bij oraal gebruik van de tabletten kunt u last krijgen van bijwerkingen, zoals misselijkheid, winderigheid, braken, hoofdpijn of duizeligheid.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: