Een miskraam opwekken
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sommige vrouwen vinden het moeilijk te moeten wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en praktisch opzicht kan het vervelend zijn om te wachten op een spontane miskraam. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies en/of de buikpijn lang aanhoudt. Sommige vrouwen grijpen hierom eerder in door een curettage uit te laten voeren. Bij voorkeur gebeurt dit binnen 2 weken.

Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Als we alle weefselresten hebben verwijderd, houdt het bloedverlies (als gevolg van de miskraam en de curettage) binnen vanzelf enkele dagen op. De ingreep duurt 10 minuten. U wordt een dag in het ziekenhuis opgenomen. Ter voorbereiding brengt u van te voren 400 microgram misoprostol hoog in de vagina in, zodat de baarmoedermond wat open staat. Uw arts geeft aan wanneer dit moet gebeuren (ongeveer 3 uur voor de curettage). U krijgt een korte narcose en merkt niets van de ingreep. Meestal kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden, maar de kans hierop is klein. Mogelijke complicaties zijn:

  • perforatie van de baarmoederwand (een klein gaatje). Dit heeft meestal geen gevolgen, maar u blijft in dat geval zo nodig een nacht ter observatie. Meestal gaat het maar om een kleine opening en kunt u bij een volgende zwangerschap gewoon bij de verloskundige onder controle komen, tenzij uw arts u na de operatie vertelt dat dit niet mogelijk is.
  • Syndroom van Asherman: verkleving van de binnenwanden van de baarmoeder, waardoor de menstruatie kan uitblijven en het bloed niet kan worden uitgescheiden. Mocht dit gebeuren, dan is er de mogelijkheid om dit met een kijkoperatie in de baarmoeder te verhelpen. De kans dat u last krijgt van dit syndroom, is na 1 keer tussen 1% en 8 % en kan na 3 curettages oplopen tot 30%.

Na de operatie

  • U verliest na de operatie wat bloed via de vagina. Dit kan 1 tot 2 weken aanhouden, maar wordt snel minder.
  • Zolang u bloed verliest, mag u geen seks hebben of tampons gebruiken. U mag ook niet zwemmen, in bad of naar de sauna.
  • Er is geen nacontrole nodig, tenzij u dit graag wilt.

Voor de begeleiding van een curettage neemt u in eerste instantie contact op met de polikliniek Gynaecologie van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: