Miskraam
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Een miskraam opwekken

Als u er (in overleg met uw arts) voor heeft gekozen om een miskraam op te wekken, dan zijn er 3 manieren om dit te doen:

  • U kunt wachten tot de miskraam vanzelf optreedt.
  • U kunt tabletten mifegyne en misoprostol gebruiken. De misoprostol-tabletten worden vaginaal ingebracht om de miskraam op gang te brengen.
  • Er kan een curettage worden gedaan. Dit is een ingreep waarbij het zwangerschapsweefsel via de schede wordt weggezogen uit de baarmoeder.

Elk van deze mogelijkheden heeft voor- en nadelen. Uit onderzoeken is niet duidelijk wat de beste manier is. Daarom kunt u na goede uitleg door uw verloskundige of arts zelf besluiten wat uw voorkeur heeft. Klik op de onderstaande  links om meer te lezen over deze methodes. Wanneer we het over een arts of specialist hebben, kan dit een gynaecoloog, een gynaecoloog in opleiding op een arts-assistent zijn.

Anti-D-immunoglobuline

Bij alle zwangere vrouwen wordt aan het begin van de zwangerschap de bloedgroep bepaald. Bij vrouwen met een rhesus D-negatieve bloedgroep kan het zijn dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen het vruchtje als deze een rhesus D-positieve bloedgroep heeft. De bloedgroep van het vruchtje kan pas bij 27 weken bepaald worden. Het aanmaken van antistoffen is een natuurlijke reactie van het lichaam, maar niet goed voor uw zwangerschap. De aangemaakte antistoffen kunnen in een volgende zwangerschap problemen veroorzaken.

Door het geven van een anti-D-injectie zorgen we ervoor dat uw lichaam zelf geen anti-D-antistoffen gaat vormen. Bij een volgende zwangerschap is er dan geen afweerreactie van uw eigen lichaam naar een foetus, als deze rhesus D-positief is.

Onderstaand schema geeft duidelijk weer wanneer anti-D-immunoglobuline wordt gegeven:

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: