Hevig bloedverlies bij menstruatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Onderzoeken

We voeren verschillende onderzoeken uit bij hevig bloedverlies bij menstruatie. Deze bespreken we hieronder. Welke onderzoeken we doen, hangt af van de persoonlijke situatie.

Gynaecologisch onderzoek 

Bij het gynaecologisch onderzoek bekijkt de gynaecoloog via een speculum (eendenbek) de baarmoedermond. Daarna wordt een vaginaal toucher (inwendig onderzoek) verricht. Hiermee beoordeelt de arts globaal de grootte en vorm van de baarmoeder. Ook voelt de gynaecoloog of er afwijkingen aan de eierstokken zijn.

Bloedonderzoek 

Bloedonderzoek is mogelijk om bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling op te sporen.

Echoscopisch onderzoek 

Echoscopie is een onderzoek dat gebruik maakt van (hoogfrequente) geluidsgolven. Het onderzoek vindt plaats via de buikwand of de vagina (schede). Bij een niet al te grote baarmoeder geeft echoscopisch onderzoek via de vagina de beste informatie over mogelijke afwijkingen van de baarmoeder of eierstokken.

Hysteroscopisch onderzoek 

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun kijkbuisje (hysteroscoop) in de baarmoeder kijkt. Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de folder Diagnostische hysteroscopie: kijken in de baarmoeder.

Curettage 

Een curettage (schoonmaken) van de baarmoeder is een kleine operatie. Met een curette (een soort lepeltje) krabt de gynaecoloog het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, weg. Deze ingreep is soms nuttig om bijvoorbeeld een poliep te verwijderen. Soms wordt het weefsel voor onderzoek niet weg gekrabd maar weggezogen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: