Behandelingen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verwijdering van het baarmoederslijmvlies

Via een operatie kan de arts het baarmoederslijmvlies (grotendeels) weghalen. Als van het slijmvlies weinig of niets meer over is, kan het ook niet worden opgebouwd en bij de menstruatie worden afgestoten. Daardoor neemt de hevigheid van de menstruatie af: 4 op de 5 vrouwen menstrueert na de behandeling duidelijk minder. Bij een klein deel houdt de menstruatie zelfs helemaal op.

Er zijn verschillende manieren om het slijmvlies te verwijderen, zoals de novasurebehandeling (het wegschroeien van het baarmoederslijmvlies) en de endometriumresectie (endometrium = baarmoederslijmvlies, resectie = verwijderen). Vaak gebeuren deze operaties in dagbehandeling. Dat betekent dat u nog dezelfde dag naar huis kunt. De operatie kan plaatsvinden onder narcose (algehele verdoving), of een ruggenprik.

Soms wordt een voorbehandeling van het slijmvlies geadviseerd. U krijgt dan medicijnen waardoor u tijdelijk in de overgang komt. Het baarmoederslijmvlies wordt hierdoor dunner en is makkelijker te verwijderen.

Na de ingreep 

Na deze behandelingen moet u rekenen op een aantal weken vieze, soms stinkende afscheiding. Pijn is er meestal alleen op de eerste dag na de operatie.

Het komt ook voor dat het baarmoederslijmvlies na een langere tijd weer aangroeit. Het kan dan nodig zijn om de behandeling te herhalen.

Na deze behandeling is het beter dat u niet meer zwanger wordt. Bij een zwangerschap heeft het bevruchte eitje dit namelijk nodig om zich in te nestelen. Als het slijmvlies bij een operatie is weggehaald, kan het eitje zich direct in de spierwand van de baarmoeder innestelen en dat kan gevaarlijk zijn. Dit betekent niet dat u voortaan gegarandeerd onvruchtbaar bent. Betrouwbare anticonceptie blijft noodzakelijk. U kunt met de gynaecoloog bespreken welke vorm van anticonceptie voor u het meest geschikt is.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: