Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hevig bloedverlies bij menstruatie

Hevig bloedverlies betekent voor elke vrouw iets anders. De één vindt bloedverlies hevig als het meer is dan ze gewend is. Een ander als zij veel tampons of maandverband nodig heeft of last heeft van doorlekken. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede worden meestal beschouwd als kenmerken van hevig bloedverlies. De medische term voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is menorragie. 

Of hevig bloedverlies een reden is voor verder onderzoek en eventuele behandeling, hangt af van uw klachten. U bent degene die zegt of dit nodig is. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Alleen als u er bloedarmoede door krijgt, adviseren we vaak wel een behandeling.

Sommige vrouwen menstrueren al van jongs af aan hevig. Bij veel vrouwen ontstaat de klacht na hun 30e of 40e jaar, soms na het stoppen van de pil. Hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, die elk een andere aanpak vragen.

Oorzaken 

Hormonen 

De hoeveelheid menstruatiebloed hangt onder andere af van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatiecyclus maakt het lichaam verschillende hormonen aan die er onder meer voor zorgen dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt. Als een eitje wordt bevrucht, kan het zich nestelen in het baarmoederslijmvlies. Als er geen eitje wordt bevrucht, dan is het slijmvlies ook niet meer nodig. De hoeveelheid hormonen daalt dan en het slijmvlies wordt afgestoten. Dit is de menstruatie. Daarna begint de cyclus weer opnieuw.

Als u dichter bij de overgang komt, wordt de hormoonproductie onregelmatiger. Hierdoor wordt soms heel veel slijmvlies opgebouwd, waardoor ook de menstruatie heviger is. Als u de pil slikt, bouwt u juist weinig slijmvlies op. Het bloedverlies is dan minder dan bij een natuurlijke menstruatie.

Veranderingen in de baarmoeder

Niet alleen hormonen en de opbouw van het slijmvlies bepalen de hoeveelheid bloedverlies, ook de baarmoeder zelf speelt een rol.

In de baarmoeder ontstaan soms veranderingen die veel bloedverlies veroorzaken: 

  • Poliepen (goedaardige uitstulpingen die met een steeltje vanuit het baarmoederslijmvlies groeien).
  • Myomen (vleesbomen: goedaardige uitstulpingen van de spierlaag van de baarmoeder).
  • Adenomyose (baarmoederslijmvlies dat in de baarmoederspier gegroeid is).
  • Endometriose (baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoederholte groeit, bijvoorbeeld in de wand van de baarmoeder of in de buikholte). Bij endometriose zijn de menstruaties vaak ook pijnlijk.
  • Ook door een koperspiraaltje neemt het bloedverlies meestal toe. (Bij een hormoonspiraaltje (zoals Mirena®) wordt het bloedverlies juist minder.)

Andere oorzaken 

Soms is de oorzaak van het bloedverlies een afwijking in de bloedstolling of komt het door medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Maar bij meer dan de helft van de vrouwen wordt geen duidelijke verklaring voor het hevige bloedverlies gevonden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: