Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Hevig bloedverlies bij menstruatie

Hevig of langdurig bloedverlies betekent voor elke vrouw iets anders. Sommigen vinden bloedverlies hevig als het meer is dan zij gewend zijn; anderen noemen het hevig omdat zij veel tampons of maandverband nodig hebben of doorlekken. Verlies van stolsels en bloedarmoede beschouwt men meestal als kenmerken van hevig bloedverlies.

Of er een reden is tot verder onderzoek en eventuele behandeling, hangt af van uw klachten. U bent degene die aangeeft of dit nodig is. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Alleen als er sprake is van bloedarmoede, adviseert de arts vaak wel een behandeling.

Oorzaken

Naarmate de overgang nadert, wordt soms meer slijmvlies opgebouwd. Dit geeft bij afstoting een sterkere bloeding. Poliepen (slijmvliesverdikkingen) of myomen (vleesbomen) in de holte van de baarmoeder kunnen ook een oorzaak zijn van overmatig bloedverlies. Een enkele keer veroorzaken afwijkingen in de bloedstolling hevig bloedverlies. Ook door een koperhoudend spiraaltje neemt het bloedverlies toe. Bij 60 procent van de vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke verklaring voor het hevige bloedverlies.

Onderzoeken

Bij onderzoek naar een oorzaak voor hevig bloedverlies bij de menstruatie kan gebruik gemaakt worden van het gynaecologisch onderzoek, bloedonderzoek, echoscopisch onderzoek, water- of gel-echocontrastonderzoek (SIS of GIS), hysteroscopisch onderzoek en curettage.

Risicogroepen

Sommige vrouwen menstrueren al van jongs af aan hevig. Zij weten nauwelijks anders en hebben vaak geleerd ermee te leven. Voor veel vrouwen ontstaat de klacht na hun dertigste of veertigste jaar, soms na het stoppen van de pil. Hevig bloedverlies heeft verschillende oorzaken, die ieder een andere aanpak vragen. Men schat dat zo’n 10 tot 15 procent van alle vrouwen er last van heeft en medische hulp zoekt.

Behandeling

Als uw gynaecoloog afwijkingen vindt die het hevige vloeien kunnen verklaren, zoals poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte, bespreekt hij of zij met u of het mogelijk is ze te verwijderen en hoe dit kan gebeuren. Als de gynaecoloog geen duidelijke verklaring voor de hevige menstruatie vindt, zijn verschillende behandelingen mogelijk: medicijnen, een hormoonspiraaltje (Mirena), operatieve behandeling van het baarmoederslijmvlies (Novasure) of verwijdering van de baarmoeder.

Advies

Doorgaans adviseert de gynaecoloog met de minst ingrijpende behandeling te beginnen, bijvoorbeeld een anticonceptie pil of andere hormoonbehandeling. Verwijdering van de baarmoeder komt meestal pas als laatste mogelijkheid ter sprake. U kunt de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen met uw gynaecoloog bespreken.

Interessante website

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: