Behandelingen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Medicijnen zonder hormonen

Medicijnen zonder hormonen 

Pijnstillers 

Bepaalde soorten pijnstillers (de prostaglandine-synthetase-remmers) helpen vaak om de menstruatiepijn te verminderen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn diclofenac, ibuprofen, indometacine en naproxen. Bij meer dan de helft van de vrouwen wordt de menstruatie minder hevig en vermindert het bloedverlies met gemiddeld 30%. In de bijsluiters staan veel mogelijke bijwerkingen beschreven, maar in de praktijk komen deze maar weinig voor.

Tranexaminezuur (Cyklokapron®) 

Dit middel versnelt de bloedstolling. U neemt het alleen in tijdens de dagen van hevig bloedverlies. Wanneer het lichaam het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder afstoot, ontstaat een wondgebied. Hoe sneller het bloed hier stolt, hoe minder bloed u verliest.

Gemiddeld neemt het bloedverlies door dit medicijn met de helft af en 4 4 op de 5 vrouwen blijkt tevreden. Vrouwen die ooit trombose gehad hebben, mogen dit middel niet gebruiken.

Medicijnen met hormonen

De pil 

Veel vrouwen weten uit ervaring dat menstruatie minder hevig is als ze de pil slikken. De pil kan daarom gebruikt worden als medicijn bij hevig bloedverlies. Over het algemeen is het resultaat goed, maar de pil is niet voor elke vrouw de oplossing. Sommige vrouwen krijgen last van bijwerkingen, anderen vinden het vervelend om (weer) de pil te moeten gebruiken. Artsen hebben meestal weinig bezwaren tegen pilgebruik boven de 35 jaar. Voor vrouwen die bijna in de overgang zitten, is er een pil die op een iets andere manier is gemaakt.

Bij een hoge bloeddruk raden artsen soms af om de pil te slikken. Dat geldt ook voor vrouwen die roken, hoewel stoppen met roken dan verstandiger is voor uw gezondheid.

De prikpil 

Dit is een driemaandelijkse injectie met een relatief grote hoeveelheid progestageen(dit medicijn lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron). De prikpil wordt meestal voorgeschreven als anticonceptie, maar kunnen we ook gebruiken om een hevige menstruatie te behandelen. Het is de bedoeling dat de menstruatie daardoor uiteindelijk helemaal wegblijft. Maar dit gebeurt niet bij elke vrouw. De prikpil wordt daarom niet zo vaak voorgeschreven als behandeling van hevige menstruatie.

Progesteronpreparaten 

Progesteronpreparaten zijn medicijnen met het hormoon progesteron erin. Een voorbeeld van zo'n medicijn is Orgametril. Als u dit slikt, menstrueert u niet meer. Deze medicijnen moet u elke dag slikken. Soms is er toch wat bloedverlies.

Een bijwerking waar veel vrouwen last van hebben, is dat ze zwaarder worden. Dit komt doordat u door de medicijnen vocht vasthoudt. Ook kunt u last krijgen van een vettige huid. Sommige vrouwen hebben door dit medicijn minder zin in vrijen of depressieve gevoelens. Niet elke vrouw heeft last van deze bijwerkingen.

LH/RH-agonisten 

Deze medicijnen bootsen de situatie in de post-menopauze (de periode na de laatste menstruatie) na. De eierstokken produceren dan geen hormonen, zodat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd en afgestoten.

Artsen geven dit medicijn over het algemeen liever niet langer dan een half jaar, omdat het een niet goed voor de botopbouw is. Daarom is deze behandeling voor jongere vrouwen meestal niet geschikt. Voor vrouwen rond de 50 jaar kunnen deze medicijnen een tijdelijke oplossing zijn. Na deze periode kunnen zij van zichzelf in de overgang komen. Overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten kunnen door deze middelen erger worden. Zo nodig kan uw arts u andere hormonen geven om deze bijwerkingen te compenseren.

Hormoonspiraaltje (Mirena®) 

Het hormoonspiraaltje is een kunststof T-vormig voorwerpje dat via de vagina in de baarmoeder wordt geplaatst. Het bevat een hormoon (levonorgestrel) dat lijkt op het hormoon progesteron dat het lichaam zelf maakt. Het spiraal geeft het hormoon voor een periode van 5 jaar heel langzaam af.

Het werkt eigenlijk als anticonceptiemiddel, maar werkt ook tegen hevige menstruaties. Het maakt het slijmvlies minder gevoelig voor de hormonen die de eierstokken maken. Het slijmvlies blijft daardoor dun en het bloedverlies bij de menstruatie vermindert over het algemeen sterk. Bij driekwart van de vrouwen met dit spiraaltje is de menstruatie minder hevig dan eerst, en veel vrouwen menstrueren na langere tijd helemaal niet meer.

Soms zijn vrouwen bang dat het bloed zich ophoopt in de baarmoeder. Dit is zeker niet het geval. Er wordt geen slijmvlies aangemaakt waardoor er ook geen of minder bloed naar buiten komt.

Het spiraaltje is niet voor iedere vrouw geschikt. Vooral voor vrouwen die uit zichzelf al eens een spiraaltje zijn verloren, bestaat het risico dat zij ook dit spiraaltje zullen verliezen. Als u eerder een 'gewoon' spiraaltje (koperspiraal) heeft gehad en daarbij abnormaal bloedverlies had, hoeft u dat bij een hormoonspiraaltje niet weer te krijgen.

Mogelijke bijwerkingen bij hormoonspiraaltje

  • Buikpijn (vooral de eerste maanden na het inbrengen).
  • Spotting (tussentijds bloedverlies op onvoorspelbare ogenblikken): dit kan 3 tot 6 maanden na het inbrengen voorkomen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: