Behandelingen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verwijdering van de baarmoeder

Verwijdering van de baarmoeder wordt meestal pas geadviseerd als andere behandelingen niet werken. Soms geeft de arts dit advies, bijvoorbeeld als in de baarmoeder heel veel myomen blijken te zitten die de hevige menstruaties veroorzaken. Medische termen voor baarmoederverwijdering zijn hysterectomie of uterusextirpatie (uterus = baarmoeder). 

Bij de meeste behandelingen worden de menstruaties minder hevig en soms is er helemaal geen bloedverlies meer. Maar soms wordt het bloedverlies na een tijdje . 

Nazorg 

Na het onderzoek en de behandeling kunt u zo nodig even op de afdeling blijven om uit te rusten. U krijgt daar informatie mee voor thuis. Als u nog vragen heeft, kunt u die gerust stellen. Bij de balie maakt u een controleafspraak of een telefonisch consult als de gynaecoloog dat adviseert.

Hoewel u gewoon mag lopen, fietsen en autorijden, is het prettig als er iemand met u mee komt, zodat u wordt thuisgebracht. Tijdens het onderzoek mag uw partner of vriend(in) aanwezig zijn.

Richtlijnen voor thuis 

Bij thuiskomst is het verstandig om nog even rust te nemen. De dag na het onderzoek of behandeling kunt u uw normale werkzaamheden weer oppakken. U mag lopen, fietsen en autorijden.

Na de behandeling kan uw onderbuik wat gevoelig zijn. De specialist spreekt met u af welke pijnstilling u het beste hiervoor kunt gebruiken. Ook kunt u nog meerdere dagen bloedverlies of bruine afscheiding hebben. Dit is normaal.

Zolang er nog bloedverlies is, raden we af om te zwemmen of in bad te gaan. Zodra het bloedverlies is gestopt, is seksuele gemeenschap toegestaan. Dit kan nog welgevoelig zijn.

Als u erg veel buikklachten, koorts of zeer veel bloedverlies heeft kunt u van 08.30 uur tot 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.

Buiten dit tijdstip kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen (088 - 005 8888) en aan de centrale vragen u door te verbinden met de arts-assistent Gynaecologie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: