Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prostaatoperatie

De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat uw klachten bij het plassen worden veroorzaakt door een vergrote prostaat. U wordt binnenkort geopereerd en wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Clinics. Hier leest u meer informatie over uw behandeling.

De prostaat 

De prostaat is een klier zo groot als een kastanje en weegt bij een volwassen man 10 tot 15 gram. Deze klier bestaat uit drie kwabben. Deze bevinden zich onder de ingang van de urineblaas en rondom de plasbuis (urethra). De plasbuis loopt van de blaas tot het uiteinde van de penis. De prostaat is van belang voor de vruchtbaarheid. De prostaat produceert een vloeistof die bij een zaadlozing samen met zaadcellen (sperma) naar buiten komt. Tijdens hun tocht naar de eicel houdt het prostaatvocht de zaadcellen levend.

Onder invloed van hormonale veranderingen wordt de prostaat groter bij de ouder wordende man. De vergrote prostaat drukt dan tegen de blaas en de plasbuis. Dit kan het legen van de blaas moeilijker maken. U merkt dit doordat u problemen heeft bij het plassen, zoals vaker moeten plassen, het gevoel dat de blaas niet leeg komt, nadruppelen en ongewenst urineverlies.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: