Een prostaatoperatie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Naar huis en nazorg

Afhankelijk van uw herstel mag u twee tot drie dagen na de operatie weer naar huis. Wij helpen u om zo spoedig en comfortabel mogelijk te herstellen. Uw eigen actieve bijdrage is hierbij ook belangrijk.

Bij ontslag krijgt u een controleafspraak mee bij de uroloog voor over zes weken tot 3 maanden na de operatie. Tijdens deze controleafspraak krijgt u ook de uitslag van het weefselonderzoek. Tijdens deze afspraak wordt nog een keer gecontroleerd hoe het plassen met een onderzoek (plasstraalmeting).

Leefregels en adviezen  

Voor de eerste zes weken gelden de volgende adviezen: 

 • Til niet meer dan twee kilo.
 • Wees niet seksueel actief.
 • Rijd de eerste twee weken geen auto. Dit om druk op het wondgebied te voorkomen als u plotseling moet remmen. In sommige gevallen bent u ook niet verzekerd als u toch autorijdt binnen twee weken na de operatie. Vraag dit eventueel na bij uw verzekeringsmaatschappij.
 • Voorkom persen bij de ontlasting. Gebruik zo nodig een laxerend dieet of neem een laxerend middel.
 • U mag niet fietsen en geen intensieve sporten beoefenen.
 • Verricht geen zwaar (huishoudelijk) werk zoals ramen zemen, stofzuigen of de tuin spitten.
 • Luister goed naar uw lichaam en bouw uw conditie rustig op.
 • Gebruik gedurende twee weken geen alcohol.
 • Na zes tot acht weken is de wond in de holte die is ontstaan in de prostaat (prostaatloge) na de ingreep genezen. Blijf veel drinken: 2 tot 2,5 liter per dag. Dit bevordert de wondgenezing. Het plassen kan nog wat pijnlijk zijn of u kunt uw plas moeilijker ophouden. Als de operatiewond is genezen, heeft u van deze klachten geen last meer.
  U mag niet extra drinken als u een vochtbeperkt dieet volgt!
 • Na ontslag kan uw urine nog wat bloederig zijn. Geleidelijk moet dit minder worden, maar dat kan zes tot acht weken duren. Het kan zijn dat uw urine helder is, maar dat u ineens bloed gaat plassen. Dit betekent dat er een korstje is losgeschoten. Zolang u kunt blijven plassen, is dit geen reden voor ongerustheid. Drink veel tot uw urine weer helder is. Neemt het bloed bij de urine niet af of kunt u niet meer plassen door stolsels in uw urine, bel dan met de polikliniek Urologie en buiten kantooruren en in het weekend met de Spoedeisende Hulp.
 • Als u binnen vier weken na de operatie koorts krijgt (temperatuurverhoging van boven de 38°C), bel dan met de polikliniek Urologie. Bel buiten kantooruren en in het weekend met de Spoedeisende Hulp.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: