Prostaatoperatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd naar de uitslaapkamer. Als u weer voldoende bij kennis bent en de controles van uw bloeddruk en ademhaling goed zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige belt dan uw eerste contactpersoon.
Na de operatie heeft u een infuus voor het toedienen van vocht. Als u zich goed voelt mag u voorzichtig beginnen met eten en drinken.

Tijdens de operatie krijgt u een blaaskatheter. Dit is een flexibele slang die via uw plasbuis in de blaas wordt aangebracht. Soms wordt er ook een katheter via de buik in de blaas gebracht (een buikkatheter).

De blaaskatheter is noodzakelijk om na de operatie de operatiewond rust te geven en de bloedstolsels uit uw blaas weg te spoelen. Via de katheter loopt de urine uit uw blaas. Om te voorkomen dat de blaaskatheter verstopt raakt, wordt de blaas gespoeld via een spoelsysteem aan de blaaskatheter. Een blaaskatheter en het spoelen kan blaaskrampen geven (het gevoel te moeten plassen), waartegen u medicijnen kan krijgen.
Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie bloed en stolsels in uw urine ziet.

Tegen de pijn krijgt u op vaste tijden pijnmedicatie.

Vanaf de avond van de operatie krijgt u dagelijks een injectie om trombose te voorkomen.

De dag na de operatie wordt er bloed afgenomen om het Hb-gehalte (hemoglobinegehalte) in uw bloed te controleren. Als de uitslag goed is en uw situatie dit toelaat, wordt het infuus verwijderd.
Heeft u een TURP gehad en de kleur van uw urine is goed, dan wordt de blaaskatheter in overleg met de uroloog de dag na de operatie verwijderd.
Bij de laparoscopische (’kijk’-)operatie kan de duur van de katheter tussen de 3 en de 5 dagen liggen. Bij de open techniek is het meestal 5 dagen. De operateur bepaalt altijd de duur van de katheter dus er kunnen individuele verschillen bestaan.

De dag na de operatie komt de zaalarts bij u langs. Een zaalarts is een arts met een afgeronde studie Geneeskunde. Deze werkt onder supervisie van uw behandelend uroloog. Tijdens het bezoek heeft de zaalarts aandacht voor uw algeheel herstel, pijn, de wond en bewegen. Er wordt beoordeeld of de katheter en het infuus verwijderd kunnen worden.

Na de operatie krijgt u, afhankelijk van uw klachten, pijnstilling. De anesthesist schrijft de pijnstilling voor. 

Gevolgen voor seksualiteit 

Enkele maanden na de operatie zijn seksuele verlangens, potentie en het genot meestal weer hetzelfde als voor de operatie. Het beleven van het orgasme verandert niet, maar bij de zaadlozing komt het sperma meestal in de blaas terecht. Vervolgens plast u het uit. Houd er rekening mee dat u na een prostaatoperatie definitief onvruchtbaar bent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: