Prostaatoperatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mogelijke complicaties

Elke operatie brengt het risico op complicaties met zich mee. Meestal verloopt deze operatie zonder problemen. Toch kunnen er complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Trombose (een bloedstolsel in de aderen) of een longembolie (plotselinge afsluiting van een bloedvat in de longen door een stolsel) kunnen optreden ten gevolge van de ingreep. Om dit tegen te gaan, krijgt u voor de operatie antistollingsmedicatie en moet u vrij snel na de operatie weer in beweging komen (als uw situatie dit toelaat).
  • Een wondinfectie. Als u een laparoscopische (’kijk’-)operatie met behulp van een robot gehad heeft, kunnen de operatiewondjes gaan ontsteken ten gevolge van een infectie.
  • Een nabloeding. Meestal is dit op te lossen door de blaas te spoelen. Sporadisch zal een tweede ingreep onder narcose noodzakelijk zijn om een bloeding te stoppen.
  • Niet goed uitplassen: het kan zijn dat uw lichaam meer tijd nodig heeft om weer goed te kunnen plassen. Eventueel gaat u naar huis met een blaaskatheter en komt u na één tot twee weken een dag terug om de blaaskatheter te laten verwijderen. Dan wordt opnieuw gekeken hoe het plassen gaat.
  • Een infectie. Dit uit zich in koorts en/of pijn. Voor de operatie krijgt u hiervoor preventief antibiotica. Door de wond kan het zijn dat het plassen pijnlijk is. Dit duidt niet altijd op een infectie. Bij twijfel kunt u overleggen met de medewerkers van de polikliniek Urologie.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: