Dikkedarmoperatie (niet-oncologisch)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Adviezen voor thuis

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Als u weer thuis bent, is het belangrijk dat u verder herstelt. Hieronder vindt u adviezen die u kunnen helpen om sneller te herstellen.

Pijn
U zult de eerste tijd na de operatie last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u thuis bent is het goed om te luisteren naar de signalen die u lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan. Het is wel belangrijk dat u in beweging blijft.

Wond
De wond wordt meestal onderhuids gehecht. Als de wonden droog zijn, hoeft er geen pleister/verband meer op. Bij lekkende wonden wordt bij ontslag verbandmateriaal voor u besteld.

Lichamelijke verzorging
U mag zich vanaf de tweede dag na de operatie weer douchen. U mag niet in bad, zwemmen of een sauna bezoeken tijdens de eerste twee weken na de operatie.

Lichamelijke activiteiten
Uw conditie opbouwen door te wandelen is erg belangrijk. Loop elke dag een stukje verder. We raden u aan om de eerste zes weken geen zwaar werk te doen en/of zwaar te tillen (niet zwaarder dan twee kilo). Dit is een te grote belasting voor de wond en de buik. Ook huishoudelijk werk zoals bedden verschonen en stofzuigen zijn een te grote belasting. Vermijd de eerste zes weken contactsporten en sporten die veel lichamelijke inspanning vragen. Doe de eerste weken rustig aan met fietsen en autorijden.

Het kan enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie

Seksualiteit
Geen beperkingen.

Werken
U mag uw werk hervatten als u denkt dat u daar weer toe in staat bent. Doet u zwaar werk? Bespreek het hervatten van het werk dan met de chirurg of GIO-verpleegkundige.

Voeding
Als de diëtist u voedingsadviezen heeft gegeven, volg deze dan ook thuis op. De eerste weken na de operatie kunt u minder eetlust hebben. U kunt dan beter zes keer per dag een kleine portie eten dan drie keer per dag een grote maaltijd. Voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende frisdranken, uien, prei of koolsoorten, pittig en gekruid eten kunnen mogelijk wat klachten geven. U mag alles proberen. Als een voedingsmiddel klachten geeft, stop dan direct en probeer het later nog eens. Meestal kunt u na verloop van tijd weer alles eten en drinken wat u gewend was. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kunt u dit bespreken met de behandelend arts of de verpleegkundige.

Vezelrijke voeding en veel drinken zijn belangrijk om verstopping te voorkomen. Vezels zitten vooral in volkoren producten zoals volkoren brood en crackers, aardappelen, groente en fruit. Drink ongeveer twee liter vocht per dag. Let er bij diarree op dat u voldoende drinkt en eventueel extra zout neemt om uitdroging te voorkomen.

Medicatie
Als u naar huis gaat krijgt u laxeermiddelen op recept mee. Als u in het ziekenhuis nog geen ontlasting heeft gehad, krijgt u magnesiumhydroxide mee. Hiermee moet u stoppen als u ontlasting heeft gehad. Ga hierna over op Movicolon/Macrogol tot uw ontlasting goed op gang is. Als u meerdere keren per dag naar het toilet gaat voor ontlasting mag u gaan minderen met innemen en uiteindelijk stoppen.

Ontlasting
Na de operatie kan uw ontlastingspatroon veranderd zijn. Probeer daarom voldoende te bewegen en goed te eten en te drinken, omdat dit de stoelgang verbetert. Uw ontlasting kan dunner zijn. Als u last heeft van diarree mag u de medicatie (zoals magnesiumhydroxide en of Movicolon/Macrogol) om de darmen te stimuleren overslaan.

Thuis heeft u nog enige tijd nodig om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen dat u weer thuis bent, kunnen tegenvallen. Dit komt omdat er thuis vaak meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis. Wissel activiteiten en rust voldoende af. Uw buik kan wat opgezet zijn waardoor uw kleding (bijvoorbeeld een broek of rok) kan knellen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: