Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dikkedarmoperatie (niet-oncologisch)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een dikkedarmoperatie ondergaat. Op deze pagina's vindt u meer informatie over deze operatie

Inleiding

U wordt binnenkort opgenomen voor een dikkedarmoperatie, vanwege een niet-kwaadaardige aandoening. De chirurg en verpleegkundige informeren u over de operatie en de opname. Deze informatie sluit aan bij de mondelinge informatie die u van de arts en de verpleegkundige krijgt.

Het is belangrijk dat u weet wat er rond de operatie (opname) gebeurt en hoe u actief kunt meewerken aan een sneller herstel. Het is bewezen dat u sneller herstelt als u voldoende beweegt en gezond eet voor en na de operatie. Daarom hebben wij voor u een voorbeeld voor een dagindeling beschreven. Per dag worden streefdoelen benoemd. In het 'Dagboek na een darmoperatie'* vindt u schema’s waarmee u zelf kunt bijhouden wat u eet, drinkt en beweegt. Ook vermeldt u in dit dagboek zelf de pijnscore en afspraken. Hierdoor houdt u zelf regie over uw herstel.

*Informeer bij uw verpleegkundige naar dit dagboek.

Lees deze informatie goed door voordat u naar het ziekenhuis gaat voor de operatie. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: