Dikkedarmoperatie (niet-oncologisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

Vanaf middernacht (24.00 uur) moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u niet meer mag eten. U mag nog wel heldere dranken drinken, zoals water, thee, limonade en koffie (zonder melk) gebruiken. Vanaf twee uur voor uw operatie mag u ook niets meer drinken. Als u geen diabetes heeft, neemt u op de ochtend van de operatie twee flesjes PreOp.

Op de ochtend van de operatie mag u zich douchen. U mag geen bodylotion of make-up aanbrengen op uw lichaam. U krijgt van de verpleging de operatiekleding (operatiejas, onderbroek en sokken). De verpleging geeft aan wanneer u zich mag omkleden. Tijdens de operatie mag u geen sieraden, piercings, nagellak, kunstnagels, make-up, contactlenzen, bril, gebitsprothese en gehoorapparaten dragen. Als het nodig is, kunt u een bakje/brillenkoker meenemen naar de operatiekamer, met daarop uw naam en geboortedatum.

U wordt naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer gebracht. Hier spreekt u de chirurg en anesthesioloog nog voor de operatie. Voordat u onder narcose gaat, krijgt u een infuus ingebracht. Door dit infuus geven wij u tijdens de operatie tot enkele dagen na de operatie medicijnen en vocht.

Pijnbestrijding
Voor de operatie geeft de anesthesioloog u tussen de wervels een injectie. Die maakt het mogelijk om de pijn te bestrijden op de plaats van de operatie. Door deze plaatselijke verdoving is er minder morfine via het infuus nodig tijdens en na de operatie. Bijwerkingen van morfine, zoals sufheid, misselijkheid en het stilvallen van de darmwerking komen daardoor minder voor. Naast deze injectie krijgt u algehele anesthesie (narcose). Na de operatie krijgt u 4 keer per dag 1000 milligram paracetamol. Als hiermee de pijn niet dragelijk is, krijgt u extra pijnstilling.

Een goede pijnbestrijding is erg belangrijk voor een snel herstel. De pijnklachten mogen u niet beperken bij het bewegen. Als dit wel het geval is, betekent dit dat de pijn niet acceptabel is. Meld dit dan aan de verpleegkundige. Pijn heeft niet altijd te maken met onvoldoende pijnbestrijding, maar kan ook een teken zijn van een minder goed herstel. De mate van pijn voor iedereen anders. We passen de dosering van de medicijnen aan bij meer pijn. Vier keer per dag vult u de pijnscore in bij het schema achterin deze folder. De verpleegkundige bespreekt dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: