Dikkedarmoperatie (niet-oncologisch)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Opname op de verpleegafdeling

Ongeveer één week voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie om 20.00 uur of op de dag van de operatie. Dit hangt af van het operatieprogramma en uw persoonlijke situatie.

Voor de opname neemt u mee vanuit huis:

  • uw Rijnstatekaart;
  • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking;
  • toiletartikelen;
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt lopen, nachtkleding en pantoffels/slippers en schoenen
  • een hulpmiddel voor het lopen, indien u deze gebruikt;
  • eventueel een tijdschrift of boek;

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten.

Het opnamegesprek

Op de dag van opname brengt de verpleegkundige u naar uw kamer en vindt er een opnamegesprek plaats. In dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding.

De opname 

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie of op de operatiedag zelf:

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie.
Na het opnamegesprek krijgt u van  de verpleegkundige een injectie met Fraxiparine. Dit is om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). Deze injecte krijgt u ook na de operatie dagelijks tot u weer naar huis gaat. Er wordt ook bloed geprikt. Als het nodig is, krijgt u een klysma om het laatste deel van de darmen te reinigen. 

U wordt opgenomen op de dag van de operatie.
Voordat u naar de verpleegafdeling gaat, laat u bloed prikken bij het laboratorium (route 41). Afhankelijk van welke operatie u krijgt, wordt er na het opnamegesprek een klysma gegeven om het laatste deel van de darm te reinigen. Na de operatie krijgt u dagelijks een injectie met Fraxiparine om trombose te voorkomen. Deze injectie krijgt u elke dag totdat u weer naar huis gaat.

Tijdstip van de operatie

De arts of de verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor bent u soms later aan de beurt dan de bedoeling was.

PreOp

Tijdens het voorbereidend gesprek op de polikliniek krijgt u 2 flesjes PreOp mee van de verpleegkundige. PreOp is een helder drankje met citroensmaak, dat vooral bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een gunstig effect heeft op herstel na de operatie.

Als u ’s avonds wordt opgenomen, brengt u de flesjes mee naar het ziekenhuis. De verpleegkundige geeft aan wanneer u de PreOp mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de PreOp innemen op de dag van de operatie voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als u diabetespatiënt bent, dan is deze drank niet geschikt voor u, omdat deze drank veel suikers bevat.

Laxeren

Tijdens het voorbereidend gesprek op de polikliniek heeft u een recept Movicolon (Macrogol) meegekregen. HIer moet u twee dagen voor de operatie mee starten. Movicolon zorgt ervoor dat uw  ontlasting vooraf aan de operatie minder vast is.

Kauwgom

U krijgt van ons een pakje kauwgom aangeboden, omdat kauwen de darmenwerking stimuleert. Wanneer de kauwgom op is, vraag dan aan uw bezoek om dit mee te brengen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: