Dikkedarmoperatie (niet-oncologisch)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Na de operatie

Na de operatie op de uitslaapkamer

De eerste periode na de operatie houden we u op de recovery (of uitslaapkamer) in de gaten tot u voldoende wakker bent en de pijnklachten dragelijk zijn. Afhankelijk van de klachten kan dit één tot enige uren duren.

Direct na de operatie bent u door een aantal slangen verbonden met apparaten, zoals:

 • een infuus voor toediening van vocht en medicatie;
 • een slangetje via uw plasbuis in uw blaas (blaaskatheter) voor afloop van urine.

Naarmate u herstelt na de operatie worden al deze hulpmiddelen verwijderd. De buikwondjes/buikwond bevat(ten) na de operatie pleisters.

In de uitslaapkamer bieden wij u een glaasje water of een ijsje aan. Ook helpen we u om op de rand van het bed te zitten en te bungelen met uw benen. In de meeste gevallen gaat u terug naar de verpleegafdeling. Mogelijk gaat u na de operatie een nacht naar de PACU of Medium Care. Als u op de verpleegafdeling, PACU of medium care bent, belt u of de verpleegkundige uw eerste contactpersoon dat u op die afdeling bent aangekomen.

Herstel op de verpleegafdeling

Eten en drinken
Om de darmwerking weer op gang te krijgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan eten en drinken. U mag alles eten en drinken. Na de operatie heeft u een eiwit- en energieverrijkt dieet, omdat uw lichaam door de operatie meer voedingsstoffen nodig heeft. Dit betekent dat wij u drie keer per dag een tussendoortje of drinkvoeding aanbieden.

Het is belangrijk dat u de eerste dagen op uw eigen gevoel afgaat en dus niet meer eet en drinkt dan wat u denkt aan te kunnen. Probeer elke ronde iets kleins te eten en te drinken zodat u de maaltijden over de dag verspreid. De voedingsassistent biedt u regelmatig eten en drinken aan. Kies bijvoorbeeld eens voor melk, karnemelk of chocolademelk in plaats van koffie, thee water of limonade. Melkproducten bevatten meer eiwitten.

Het is ook belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Eten bevordert uw herstel. Geef op tijd bij de verpleegkundige aan als u misselijk bent. Met medicijnen kunnen we misselijkheid vaak bestrijden of voorkomen

Wij vragen u om de maaltijden aan tafel te eten. Dit is beter voor de darmwerking en het verkleint de kans dat u zich verslikt.

Beweging
Op de uitslaapkamer gaat u al op de rand van het bed zitten om met de benen te bungelen. Als u weer op de verpleegafdeling bent, start u zo snel mogelijk met bewegen. Een fysiotherapeut of verpleegkundige helpt u daarbij.

U kunt zelf helpen met meer bewegen tijdens uw opname:

 • Doe ’s ochtends uw pyjama uit en trek gewone kleding aan.
 • Zorg voor goede schoenen of sloffen waarop u niet uitglijdt.
 • Loop regelmatig over de afdeling.
 • Ga, als dit mogelijk is, eens met uw bezoek van de afdeling af.
 • Wissel beweging en rust af. Doe bijvoorbeeld elk uur wat oefeningen of ga elk uur even zitten op een stoel of lopen over de gang.
 • Op de verpleegafdeling is een hometrainer aanwezig waar u gebruik van kunt maken.

De fysiotherapeut komt tijdens de opname van maandag tot vrijdag dagelijks langs totdat u zelfstandig bent en/of de doelen van de fysiotherapie zijn behaald. U hoeft niet op de fysiotherapeut te wachten. Hij of zij zoekt u wel op. Als het nodig is, komt de fysiotherapeut ook in het weekend langs.

Ademhalingsoefeningen
Na een operatie aan de buik is het belangrijk om elk uur ademhalingsoefeningen te doen. Deze oefeningen verbeteren het longvolume en kunnen u helpen om slijm kwijt te raken.

Ademhalingsoefening 1

 1. Adem diep in;
 2. Houd de adem ongeveer drie seconden vast;
 3. Blaas uit met getuite lippen;
 4. Doe dit vier keer achter elkaar.

Ademhalingsoefening 2

 1. Ondersteun de buik met een kussentje of uw handen. Dit zorgt voor tegendruk;
 2. Adem diep in;
 3. Maak vervolgens een ‘huf’ (open uw mond en adem zo kort en krachtig mogelijk uit, alsof een bril laat beslaan);
 4. Voelt of hoort u slijm? Herhaal deze oefening dan vier keer;
 5. Als er slijm aanwezig is, dan kunt u dit doorslikken of uitspugen.

Laxeren
Na de operatie krijgt u twee keer per dag een laxeermiddel (magnesiumhydroxide), tenzij u een dunnedarmstoma heeft. Het laxeermiddel bevordert de werking van de dikke darm en voorkomt verstopping. Zodra uw darmen weer actief zijn of u diarree krijgt, krijgt u een ander medicijn: Movicolon/Macrogol.

Wanneer u op de derde dag na de operatie weer naar huis mag en u nog geen ontlasting heeft gehad, moet u de magnesiumhydroxide thuis blijven gebruiken. Doe dit totdat u ontlasting heeft gehad. Als het nodig is, kunt u hierna de Movicolon/Macrogol innemen. De verpleegkundige geeft u hier meer informatie over.

De eerste 2 weken kan de ontlasting nog wat dunner zijn en vaker komen dan normaal. Schrik ook niet als er soms nog een klein beetje bloed in uw ontlasting zit.

Doelen

Na de operatie zijn dit uw streefdoelen:

 • Drink minimaal 1,5 liter water;
 • Eet een warme maaltijd;
 • Ga minimaal twee keer 30 minuten uit bed op de stoel zitten;
 • Wandel een stukje op de kamer of naar het toilet. Let op! Doe dit de eerste keer onder begeleiding.

 Het kauwen van kauwgom stimuleert de werking van de maag en darmen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: