Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer
Belangrijke informatie voor vrouwen met vragen over borstimplantaten

Borstvergroting

In overleg met uw arts heeft u besloten uw borsten te laten vergroten. Hier leest u wat een borstvergroting inhoudt en wat u na de operatie kunt verwachten.

Waarom een borstvergroting?

Veel vrouwen wensen grotere of stevigere borsten: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3.000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten zijn soms al sinds de puberteit klein of minder goed ontwikkeld. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner na een vermageringsdieet.

Er zijn geen duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergroting, maar we voeren de operatie niet uit vóór het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat u de borstvergrotende operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw partner. Een borstvergroting is geen oplossing voor sociale of seksuele problemen.

Wat als u een borstvergroting overweegt?

Gesprek met plastisch chirurg

U komt op de polikliniek in het ziekenhuis voor uw afspraak met de plastisch chirurg. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de plastisch chirurg uw klachten en wensen, hoort u wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten borstprothesen en krijgt u een lichamelijk onderzoek. De grootte van de prothesen verschilt per patiënt. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur. Verder bespreekt de chirurg de plaats van de littekens en of de prothesen onder het klierweefsel of onder de borstspier komen. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft in beide gevallen goed uitvoerbaar.

Als er een aanleiding is om te opereren, dan bespreekt de plastisch chirurg dit met u. Vervolgens dient de plastisch chirurg een aanvraag voor vergoeding in bij uw zorgverzekeraar. U en wij worden door de zorgverzekeraar geïnformeerd of de operatie wordt vergoed. Het is bijna altijd zo dat de zorgverzekeraar de aanvraag afwijst. In dat geval is het mogelijk om bij de polikliniek Plastische Chirurgie een offerte aan te vragen.

Als de zorgverzekeraar de aanvraag goedkeurt of als u de offerte heeft betaald, krijgt u van de verpleegkundig consulent van de polikliniek meer informatie over de operatie. Ook ontvangt u een vragenlijst om in te vullen. U bespreekt de antwoorden op de vragen tijdens het verpleegkundig spreekuur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: