Borstvergroting
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

  • Na een borstvergroting voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn.
  • Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn.
  • De operatie laat littekens achter, die altijd iets zichtbaar blijven. Meestal heeft u geen last van de littekens.
  • Over het algemeen geeft een borstvergroting een grotere en natuurlijke vorm aan de borsten. Er kan een (klein) verschil zijn tussen beide borsten, zeker als dit voor de operatie ook al zo was.
  • Vooral als er weinig weefsel zit tussen de huid en de borstprothese kan een borstprothese voelbaar zijn (zoals bijvoorbeeld ook uw ribben voelbaar zijn). Ook kan in deze situatie de huid over de borsten gaan plooien. plooivorming gaan vertonen. Dit risico bestaat vooral als u vrij mager bent of als u weinig borstklierweefsel heeft.
  • Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Soms moet de prothese na een aantal jaren vervangen worden, bijvoorbeeld als er sprake is van kapselvorming. Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje ofwel kapsel. Dat is een normale reactie van het lichaam. Soms trekt het kapsel zich echter samen, waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Dit kan ook pijnklachten geven. Vanwege deze klachten moeten sommige patiënten na verloop van tijd worden geopereerd.
  • Een borstprothese kan kapotgaan, al is dit vrij zeldzaam. Ook in dat geval moet u opnieuw worden geopereerd.
  • De prothesen zijn geen beletsel voor zwangerschap of voor het geven van borstvoeding.
  • Borstimplantaten laten geen röntgenstralen door. Hierdoor gaat het opsporen van borstkanker moeilijker. Dit hangt af van de omvang en de plaats van het borstimplantaat, maar niet van het type implantaat. Laat de mammografielaborant daarom altijd weten dat u borstimplantaten heeft.
  • Overige complicaties zijn problemen met de wondgenezing, bloeduitstortingen, een nabloeding en een wondinfectie. Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken. Bij een nabloeding is nog een operatie nodig om het nabloedende bloedvaatje dicht te maken. Bij een infectie is de wond rood en pijnlijk en kunt u koorts krijgen en zich ziek voelen.

 Wanneer neemt u contact op?

Als u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren belt u bij spoed met de Spoedeisende Hulp. Telefoonnummers vindt u onder Contact

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: