1. Onderzoek en behandeling
Allergische klachten door huisstofmijt
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Onderzoek en behandeling

Na doorverwijzing van uw huisarts naar een KNO- of longarts, afhankelijk van de aard van uw klachten, kunt u een afspraak maken bij de polikliniek KNO of Longziekten. Kinderen kunnen door de huisarts worden verwezen naar de kinderarts.

Tijdens uw eerste afspraak ziet u de medisch specialist en soms een longverpleegkundige. De medisch specialist vraagt naar uw klachten en bespreekt mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie. Daarna krijgt u een onderzoek van de neus en longen. Om vast te stellen of de klachten door huisstofmijt worden veroorzaakt kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een IgE-test in bloed of een huidpriktest.

De (kinder)longverpleegkundige besteedt uitgebreid aandacht aan het ziektebeeld, geeft saneringsadviezen, kijkt en beoordeelt medicatie-inname, en kan een thuisbezoek voorstellen.

Voor het stellen van de diagnose astma zijn aanvullende longfunctietesten nodig, zoals spirometrie/flowvolume, metacholine provocatietest en een NO-meting. Dit soort testen kunnen bij kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar worden verricht.

Behandelingen