1. Allergische klachten door huisstofmijt
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Allergische klachten door huisstofmijt

Huisstofmijt komt in grote aantallen voor in stof van matrassen, vloeren en meubels. Klimaatfactoren (temperatuur en vochtigheid) en omgevingsfactoren (veranderingen in de woonomgeving) kunnen de groei van de huisstofmijt sterk beïnvloeden. Allergische klachten die kunnen ontstaan door blootstelling aan huisstofmijt zijn met name rhinitis en soms astma. Van alle allergische rhinitis en astma patiënten in Nederland is 27 procent overgevoelig voor huisstofmijt.

Hoe ontstaat allergie voor huisstofmijt?

De huisstofmijt is een microscopisch kleine beestje, dat leeft van menselijke en dierlijke huidschilfers. Huisstofmijten overleven het beste bij een temperatuur van 20 tot 30 graden en in hoge luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent. Ons Nederlandse klimaat is ideaal voor huisstofmijten. Huisstofmijten leven in ieder Nederlands huis, hoe goed u ook schoonmaakt. De huisstofmijt zelf veroorzaakt meestal geen klachten. Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen en vervellinghuidjes (dit zijn de allergenen) van de huisstofmijt.

Stofdeeltjes

De huisstofmijtallergenen komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen/gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig gelucht en waar veel mensen en/of dieren leven.

Gevaarlijke indringer

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij allergische personen reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals bijvoorbeeld huisstofmijtuitwerpselen en vervellinghuidjes. Op het moment dat de uitwerpselen de luchtwegen binnendringen denkt het afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er veel vocht vrijkomt en een verstopte neus en benauwdheid het gevolg zijn. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden waardoor onbedaarlijke niesbuien en chronisch hoesten kan ontstaan.

Allergieteam

Mensen met deze aandoening worden behandeld door het Rijnstate Allergieteam. Binnen het Rijnstate Allergieteam werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste, en gespecialiseerde verpleegkundigen (onder andere een kinderlongverpleegkundige) nauw samen. Ook de Allergologie Praktijk Velp/Arnhem deel uit van het team. Samen heeft het team de beschikking over brede kennis en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van allergieën.

Lees meer over de behandeling