Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Allergische klachten door huisstofmijt

Huisstofmijt komt veel voor in de stof van matrassen, vloeren en meubels.  Allergische klachten die kunnen ontstaan door blootstelling aan huisstofmijt zijn met name allergische neusklachten en soms astma. In Nederland is van alle patiënten met allergische neusklachten en astma 27 procent overgevoelig voor huisstofmijt.

Hoe ontstaat een allergie voor huisstofmijt?

De huisstofmijt is een microscopisch klein beestje, dat leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Huisstofmijten overleven het beste bij een temperatuur van 20 tot 30 ºC en in hoge luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent. Ons Nederlandse klimaat is ideaal voor huisstofmijten. Huisstofmijten leven in ieder Nederlands huis, hoe goed u ook schoonmaakt. De huisstofmijt zelf veroorzaakt meestal geen klachten. Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt. Dit zijn de allergenen. 

Stofdeeltjes

De allergenen van huisstofmijt komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig gelucht en waar veel mensen en/of dieren leven.

Gevaarlijke indringer

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar als u allergisch bent,  reageert uw afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals de uitwerpselen van huisstofmijt. Op het moment dat de uitwerpselen uw luchtwegen binnendringen, denkt uw afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat uw bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt. U krijgt dan last van een verstopte neus en benauwdheid. Door de histamine kunt u ook last krijgen van onbedaarlijke niesbuien en voortdurend hoesten.

Allergieteam

Als u allergisch bent voor huisstofmijt, kunt u voor behandeling terecht bij het Rijnstate Allergieteam. In het team werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste en gespecialiseerde verpleegkundigen (onder andere een kinderlongverpleegkundige) nauw samen. Ook de Allergologie Praktijk Arnhem maakt deel uit van het team. Hierdoor heeft het team veel kennis over en ervaring met allergieën en de behandeling daarvan. 

Lees meer over de behandeling

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: