1. Medicijnen
Onderzoek en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Medicijnen

Medicijnen tegen allergie worden verdeeld in beschermende middelen en middelen die u gebruikt als er al klachten zijn. De beschermende middelen zijn meestal corticosteroïden (neusspray of pufjes). Antihistaminica (tabletten) worden gebruikt als er al klachten zijn en helpen de klachten snel te verminderen.

Type klachten

De behandeling is echter ook afhankelijk van het type klachten. Bij milde wisselende klachten (niet het hele jaar door) volstaat een behandeling met antihistaminica. Bij matig tot ernstige en bij aanhoudende klachten van de neus is behandeling met neusspray (nasale-corticosteroïden) nodig. Hiervan zijn de bijwerkingen doorgaans mild, hooguit locale irritatie en soms bloedneuzen. Bij onvoldoende effect kan de dosis worden opgehoogd of kunnen antihistaminica of montelukast (anti-leukotrieënen tablet) aan de behandeling worden toegevoegd.

Allergische astma

Bij allergische astma worden pufjes (inhalatie-corticosteroiden) voor de onderste luchtwegen voorgeschreven, die uw luchtwegen beschermen voor een aanval van benauwdheid en luchtwegverwijdende medicatie, die verlichting geven bij benauwdheid. Daarnaast kunnen ook antihistaminica en nasale-corticosteroïden nodig zijn.

Ongeveer een derde van de behandelde patiënten blijft klachten houden ondanks optimale dosering van medicijnen. Voor deze groep kan allergeenspecifieke immunotherapie een aanvullende behandeling zijn.