1. Immunotherapie
Onderzoek en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Immunotherapie

Kwaad met kwaad bestrijden

Immunotherapie, ook wel desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd, is een behandelingsvorm voor bepaalde types van allergie. Immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is in toenemende hoeveelheden toe te dienen. Het lichaam went er langzaam aan en het immuunsysteem zal minder heftig gaan reageren bij blootstelling aan het allergeen. In feite wordt het kwaad met het kwaad bestreden. De allergische klachten kunnen zo sterk afnemen of zelfs geheel verdwijnen, dat er geen of veel minder medicijnen gebruikt hoeven te worden.

Immunotherapie bij kinderen

Bij allergische rhinitis en ook bij (licht) allergische astma op basis van huisstofmijtallergie kan subcutane immunotherapie (SCIT = onderhuidse vaccinatietherapie) overwogen worden. De aanbevolen optimale behandelduur voor huisstofmijtallergie is vijf jaar. De vaccinatietherapie is maandelijks op het spreekuur van een (KNO/long/allergie-)arts. Na elke prik moet een half uur worden gewacht in de wachtkamer om eventuele bijwerkingen te observeren. Deze behandeling kan alleen gegeven worden als het astma stabiel is en het kind oud genoeg is om deze intensieve behandeling te ondergaan.

Immunotherapie bij volwassenen

Bij allergische rhinitis en/of lichte astma kan immunotherapie overwogen worden. Bij verdenking op astma moet eerst een longfunctie worden geblazen al dan niet in combinatie met een methacholine provocatietest om de mate van gevoeligheid voor (allergische) prikkels van de onderste luchtwegen te bepalen. Immunotherapie voor huisstofmijt en boompollen is middels subcutane immunotherapie (SCIT = onderhuidse vaccinatietherapie). De behandelduur is ook vijf jaar.