1. Saneringsmaatregelen
Onderzoek en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Saneringsmaatregelen

Bij de behandeling van allergie is het belangrijk dat contact met huisstofmijt zo veel als mogelijk wordt vermeden. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Advies

Onze (kinder)longverpleegkundigen of de verpleegkundigen van Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG) kunnen u adviseren welke maatregelen voor u noodzakelijk zijn (eventueel met een huisbezoek). Het terugdringen van huisstofmijt expositie (saneren) vergt een groot pakket aan maatregelen zoals:

  • Gladde vloeren, voldoende ventileren (vochtreductie), wassen van o.a. beddengoed, gordijnen en knuffels bij minimaal 60 graden.
  • Voor kinderen*: Huisstofmijtdichte beddenhoezen (allergeen werende hoezen voor dekbed, kussen en matras).

* Voor volwassenen is niet bewezen dat deze hoezen voldoende effect hebben.

Diverse producten

Het gebruik van hoezen heeft alleen effect als ook andere (sanerings)maatregelen worden genomen (waaronder niet roken). De aanschaf van huisstofmijtwerend beddengoed wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Wel zijn er informatiefolders beschikbaar van regelingen voor aanschaf tegen gereduceerde prijzen (via de (kinder)longverpleegkundige).

Luchtbehandelingapparaten, zoals luchtfilters, luchtreinigers, ionisatoren of luchtzuiverende lampen en huisstofmijtdodende chemicaliën hebben geen aangetoond effect op klachten door allergie. Het aanschaffen van dergelijke apparaten/chemicaliën wordt daarom niet aangeraden.

Als het vermijden van het allergeen niet mogelijk is of onvoldoende effect heeft wordt behandeling met medicijnen geadviseerd.

Interessante website

Meer informatie kunt u ook vinden op de website van het Longfonds.