Voortplantingsgeneeskunde
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Na een oriënterend fertiliteitsonderzoek kunnen we u inzicht geven in uw spontane kans op zwangerschap. Daarnaast bespreken we of we met een vruchtbaarheidsbehandeling de kans op zwangerschap kunnen vergroten.

Het oriënterend fertiliteitonderzoek neemt ongeveer één à twee maanden in beslag en bestaat uit:

  • Een (telefonisch) gesprek met vragen over uw algemene gezondheidstoestand en vragen speciaal gericht op de voortplanting.
  • Een lichamelijk onderzoek bij de vrouw. Met behulp van een vaginale echo brengen we de baarmoeder en eierstokken in beeld.
  • Bloedonderzoek bij de vrouw. We onderzoeken of er in het verleden een chlamydia-infectie heeft plaatsgevonden en op indicatie doen we ook hormoononderzoek.
  • Sperma-onderzoek bij de man. Bij afwijkingen van het sperma doen we ook een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij de man.
  • Op indicatie: onderzoek naar de doorgankelijkheid van de eileiders. Dit kan met behulp van een kijkoperatie (laparoscopie) of een röntgencontrastfoto (hysterosalpingografie, HSG).

Uitslag

Het kan zijn dat uw kans op een spontane zwangerschap zo hoog is dat we besluiten af te wachten. We spreken hiervoor dan samen met u een termijn af. Bent u na die termijn niet spontaan zwanger geworden, dan gaan we over tot een vruchtbaarheidsbehandeling.
Het kan ook zijn dat we na het oriënterend fertiliteitsonderzoek meteen een behandeling adviseren omdat uw spontane zwangerschapskans als laag wordt ingeschat.

Houd er rekening mee dat tijdens de behandelingen regelmatig echo’s worden gedaan om de reactie van de eierstokken goed in de gaten te houden.

Bij vragen over het beloop van het traject, de in te zetten onderzoeken en behandelingen, verzoeken wij u een afspraak in te plannen voor een gesprek. Bij korte vragen die direct invloed kunnen hebben op uw huidige behandeling, kunt u wel meteen terecht bij de verpleegkundige of arts (telefonisch of per e-mail). 

Wij streven ernaar alle gesprekken bij dezelfde arts te laten plaatsvinden zodat u altijd dezelfde contactpersoon heeft. Dit wordt door de meeste patiënten als erg prettig ervaren.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: