IVF en ICSI
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

IVF

IVF (In Vitro Fertilisatie) betekent bevruchting (fertilisatie) in glas (in vitro). Een IVF-behandeling bestaat uit verschillende fases.

Hormoonbehandeling

Het traject start met een hormoonbehandeling met injecties. Er worden twee verschillende hormonen gebruikt. Als eerste wordt een GnRH-agonist gebruikt. Dit zorgt er voor dat uw eigen menstruele cyclus wordt onderdrukt zodat er geen onverwachte eisprong optreedt. Vervolgens wordt FSH gebruikt, het hormoon dat de eierstok aanzet tot het laten rijpen van follikels. Door toediening van FSH rijpt een aantal follikels (eiblaasjes) in de eierstokken. We streven naar het laten rijpen van vijf tot vijftien follikels. In de fase waarin u FSH gebruikt, komt u regelmatig voor echo-onderzoek naar het ziekenhuis om te kijken of zich voldoende follikels ontwikkelen. Soms passen we in deze fase de hormoondosering aan.

Eicelpunctie

Als er voldoende follikels zijn, krijgt u een hormoon dat de eisprong in gang zet. Daarna vindt de eicelpunctie plaats. Hierbij worden met behulp van een naald de follikels een voor een aangeprikt en leeggezogen. In het follikelvocht bevinden zich de eicellen. De eicelpunctie gebeurt tijdens een dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving (met behulp van medicatie en injectie). Ook is het (op sommige dagen) mogelijk om voor de ingreep een roesje (sedatie) te krijgen. U krijgt hiervoor een infuus met een middel dat u wat slaperig maakt, waardoor u minder pijn ervaart. U wordt daarbij aangesloten op de hart- en zuurstofbewaking. Bij een roesje moet u iets langer op de afdeling blijven, omdat de sedatie goed moet uitwerken.

De ingreep zelf duurt ongeveer vijftien minuten. U komt enige tijd van tevoren om de medicatie in te nemen. De punctie wordt verricht in Rijnstate. Nadat u een kopje koffie of thee heeft gedronken en gecontroleerd bent, gaat u met de eicellen naar het laboratorium in Utrecht (UMCU).

Vervolgbehandeling UMC Utrecht

In het ziekenhuis in Utrecht kan het sperma geproduceerd worden. Uit de follikelvloeistof worden de eicellen geïsoleerd en in een schaaltje met kweekvloeistof gebracht. Ook het sperma ondergaat een laboratoriumbewerking waarbij de best bewegende spermacellen geconcentreerd worden. Hierna worden in het laboratorium zaadcellen en eicellen bij elkaar gebracht. Indien de zaadcel de eicel bevrucht, ontstaat een embryo. Na drie dagen wordt het mooiste embryo (of eventueel twee) teruggeplaatst in de baarmoeder. Na de eicelpunctie gebruikt u nog vaginale capsules om de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te ondersteunen, om de kans op innesteling van het embryo te vergroten. Hierna is het afwachten of het embryo zich innestelt, en of er een zwangerschap optreedt. Als u twee weken na de terugplaatsing nog geen menstruatie heeft gekregen, kunt u met behulp van een zwangerschapstest vaststellen of een zwangerschap tot stand is gekomen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: