Patiëntervaringen

‘Met thuismonitoring kan ik lekker in mijn eigen omgeving blijven’Als de vliezen vroegtijdig breken. Als de bloeddruk te hoog wordt. Of als de baby achterblijft in groei. In sommige situaties is het belangrijk om tijdens een zwangerschap moeder en kindje extra goed in de gaten te houden. Tot voor kort werden deze vrouwen opgenomen op de afdeling Geboortezorg of kwamen ze voor een hartfilmpje dagelijks naar de polikliniek van Rijnstate. Nu biedt het ziekenhuis ook een andere optie aan: thuismonitoring, via een mobiel CTG.

Rustig. Zo omschrijft Christina (36) deze laatste weken van haar zwangerschap. Ze is nu ruim 37 weken zwanger, eind maart 2021 verwachten zij en haar partner Shahin een dochtertje. Hoe dichterbij de uitgerekende datum komt, hoe spannender het wordt, vindt Christina. Dat zegt ze niet zomaar.

Baarmoeder

Op 25 mei 2017 beviel Christina van haar tweede kindje, Zia-Rose. Een meisje, helemaal gaaf en met 36 weken uiterlijk helemaal volgroeid. Ze stierf in de baarmoeder. Wat een onvoorstelbaar groot verdriet!

‘De hele zwangerschap voelde ik een spanning die niet meer wegging’

Toen ze opnieuw zwanger werd, was Christina blij en bezorgd tegelijk. “De hele zwangerschap door voelde ik een spanning die niet meer wegging. Naarmate de 36ste week dichterbij kwam, werd dat erger.” Gelukkig begreep de gynaecoloog bij wie Christina onder behandeling was dat goed. Om haar kindje onder controle te houden, kwam Christina vanaf de 35e week elke dag naar de polikliniek om een hartfilmpje te maken van haar en de baby.

Ze was blij met die extra zorg. Toch nam de spanning niet af, integendeel. Omdat Christina ondanks de dagelijkse controles steeds meer stress ervaarde en slecht sliep, werd besloten haar zoon met 38 weken te halen. Op 28 mei 2018 werd Bodhi geboren; een broertje voor Kai, hun oudste kindje.

‘Als er iets niet klopt in de gegevens die ze zien, bellen ze meteen op’

Hoe anders verloopt haar vierde zwangerschap! Om vanwege corona de stroom van patiënten naar het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken, startte Rijnstate onlangs met thuismonitoring van zwangere vrouwen die een hoog-risico zwangerschap hebben.

Ook Christina kreeg een leen-koffertje aangeboden. Als ze de sensoren op haar buik legt en verbindt met het systeem op de iPad, komen de grafieken van de hartslag in beeld. In het ziekenhuis kijken zorgmedewerkers live mee. “Als de hartslag te laag is of er klopt iets niet in de gegevens die ze zien, bellen ze me meteen op.”

Rustig en intiem

Christina: “Ik vind het zo fijn dat dit kan! We verwachten opnieuw een meisje, ook nu groeide de spanning toen ik de 36 weken naderde. Maar met thuismonitoring kan ik gewoon lekker in mijn eigen omgeving blijven. Het is praktisch, rustig en intiem.”

Dat ze de komende weken nog dagelijks een half uur of uur aan de monitor moet liggen, heeft ze er graag voor over. “Zo sta ik niet alleen in contact met het ziekenhuis, maar ook met mijn kindje. Ze doet het goed, we wachten rustig af tot ze komt.”

Hoera! Op 17 maart 2021 werd Romae gezond geboren. “Haar ouders en grote broers zijn helemaal verliefd”, laat Christina weten. Van harte gefeliciteerd!

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: