Patiëntervaringen

‘Niet alles hoeft meteen levensbedreigende kanker te zijn’



Wat begint als een poliep kan uitgroeien tot darmkanker. Om die ziekte voor te zijn worden alle mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar iedere twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zo ook Gert Elferink (73). De uitslag was niet positief. Afgelopen februari werd bij hem 15 centimeter weefsel verwijderd bij de endeldarm. “Binnen een paar weken lag ik onder de operatierobot.”

Stilletjes keek hij al uit naar de uitnodigingsbrief. Maar het bevolkingsonderzoek in 2020 liet langer op zich wachten, vanwege corona. “Kort na de zomer merkte ik een verandering. Subtiel. Ineens moest ik vaker naar de wc om me te ontlasten, soms twee keer per dag. Ik zag lichte verkleuring. Ik vertrouwde het niet.”

Dus toen de uitnodiging binnen kwam, ging Gert er meteen op in. Op 21 januari kreeg hij de uitslag van de coloscopie: een kwaadaardige tumor, om de hoek van de endeldarm. Dus toch.

André van Duin

Gert is redelijk nuchter. Er gingen niet meteen allerlei alarmbellen bij hem af toen hij het te horen kreeg. “Omdat niet alles meteen levensbedreigende kanker hoeft te zijn, bijvoorbeeld. Maar ook omdat ik in mijn omgeving wel vaker deze verhalen hoor. Mijn zus heeft vorig jaar poliepen laten verwijderen. En neem André van Duin, die is er ook aan geopereerd.”

Driehoekig vlekje

Eigenlijk maakte Gert zich meer zorgen over naderhand: “Stel dat ik een darmlekkage krijg? Of met een stoma moet leven? Dat leek me eerlijk gezegd veel erger.”

“Een paar jaren geleden is bij mij op mijn linker bovenarm een driehoekig vlekje weggehaald. Melanoom. Kwaadaardige huidkanker dus. Ik heb voor de zekerheid aan de chirurg gevraagd of het ene met het andere te maken had. Dat bleek niet zo te zijn. En hij zei erbij: maak je over die lekkage geen zorgen, het zit goed vast!”

Gert Elferink (privéfoto)

Geen geklep

Na de onderzoeksuitslag verliep het proces voortvarend, herinnert Gert zich. Een uitleg over de vervolgstappen, een bloedonderzoek, een afspraak bij de diëtist, een CT- en een MRI-scan – “er werd een vlekje op mijn lever gezien, maar dat bleek loos alarm” – en uiteindelijk de operatie.

Voor de uitslag zelf moest Gert naar het ziekenhuis komen, andere overleggen waren telefonisch of via live-stream. “Ik vind die optie prettig. Geen geklep naar Rijnstate. En geen extra risico op corona.” Verpleegkundige Renate was zorgzaam, ze belde een keer extra terug om te polsen hoe het met hem ging. Gert: ”Ik had aangegeven dat ik opnieuw bloed bij de ontlasting had gehad. Ze behandelde mijn vragen rustig, met begrip.”

Fietsje

Zorg dat je fit de operatie in gaat, wil Gert anderen meegeven. Zelf zat hij dagelijks op zijn roeiapparaat en op de hometrainer. De diëtist schreef hem extra proteïnes, eieren en noten voor, om op voldoende gewicht te komen. “Ik denk dat een goede conditie heeft geholpen bij mijn herstel. Op de tweede dag na mijn operatie mocht ik al weer naar huis.” Hij roeit nog niet, maar zit wel dagelijks weer op zijn fietsje. “Om fit te blijven. En om te bewegen, want stilzitten is eigenlijk niks voor mij.”

A.R.T.Z.
Rijnstate werkt op het gebied van oncologie samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: