Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Een leverontsteking kan ontstaan door een virusinfectie, alcoholmisbruik en stofwisselingsziekten. De verschillende virussen die een ontsteking van de lever kunnen veroorzaken, geven we aan met een letter. Zo spreken we van hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C.

De overeenkomst tussen deze hepatitisvirussen is dat ze alle een leverontsteking kunnen veroorzaken en besmettelijk zijn. Het verschil zit in de manier van besmetting en de ernst van de klachten. Sommige mensen krijgen helemaal geen klachten, andere mensen juist wel. Een aantal vormen van hepatitis kunnen acuut optreden en zijn te genezen. Er bestaan ook vormen die langdurig aanwezig blijven. We noemen dit chronisch. Vooral een chronische vorm van hepatitis B en C kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken.

Bekijk enkele feiten over hepatitis B en C

Voor uitgebreide informatie over hepatitis verwijzen we u naar de website van de Maag Lever Darm Stichting.

  Door bloedafname kan uw bloed getest worden op de aanwezigheid van het hepatitisvirus (Hepatitis B of C).

  U loopt vooral risico als:

  • u bent geboren in een niet-westers land (alle landen behalve die in West Europa, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland).
  • u in contact bent gekomen met voorwerpen met besmet bloed, zoals niet-steriele injectienaalden en gebruikte scheermesjes. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld het plaatsen van een tatoeage, een ziekenhuisopname, een tandartsbezoek of scheerbeurt in een niet-westers land.
  • u in Nederland voor 1992 een bloedtransfusie heeft gehad.
  • u in een niet-westers land een bloedtransfusie heeft ondergaan.
  • u drugs (heeft) gebruikt via naalden of base pipe.
  • u onveilige seks heeft gehad met iemand die besmet is met hepatitis B.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: