Hepatitis
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De feiten op een rij

  Hepatitis B Hepatitis C
Algemeen Veel mensen weten niet dat ze besmet zijn. Kan leverkanker veroorzaken. Veel mensen weten niet dat ze besmet zijn. Kan leverkanker veroorzaken.
Kan het een chronische ziekte worden? Ja, bij 5 tot 10 procent van de patiënten. Bent u besmet bij uw geboorte, dan is die kans 90 procent. Ja, bij 70 tot 80 procent van de patiënten.
Is er een vaccin? Ja Nee
Hoe vaak komt het voor? Ongeveer 60.000 mensen in Nederland zijn besmet. Ongeveer 30.000 tot 40.000 mensen in Nederland zijn besmet.
Wat is de oorzaak? Het hepatitis B-virus HBV. Het hepatitis C-virus HCV.
Waar zit het virus? In bloed, sperma en vaginaal slijmvlies. In bloed.
Hoe wordt het verspreid? Contact met bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht van een besmet persoon. Bloed-bloed contact, bijvoorbeeld door het gebruik van niet-steriele injectienaalden of het delen van materiaal bij het zetten van een tatoeage, piercing of acupunctuur.
  Het delen van materialen die besmet zijn (scheermesjes, tandenborstels). Een bloedtransfusie voor het jaar 1992.
  Niet-steriele injectienaalden of het delen van materiaal gebruikt bij het zetten van een tatoeage, piercing of acupunctuur.  
  Onveilige seks met een besmet persoon.  
  Bij de geboorte als de moeder besmet is.  
  Slechte hygiëne in een ziekenhuis.  
Wat zijn de klachten op korte termijn? Griepachtige verschijnselen, soms geelzucht. De meeste mensen merken helemaal niets. Meestal geen verschijnselen.
Wat zijn de klachten op lange termijn? Leverontsteking, levercirrose of leverkanker. Leverontsteking, levercirrose of leverkanker.
Is er een behandeling? Ja, indien nodig zijn er goede medicijnen, soms levenslang. Ja, bij 90 procent van de patiënten geneest de ziekte met medicijnen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: