Longoperatie: VATS lobectomie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De operatie

Hoe verloopt de operatie? 

De operatie wordt uitgevoerd door twee longchirurgen. U wordt voor deze operatie onder algehele anesthesie (narcose) gebracht. De operatie duurt ongeveer twee uur. De chirurg maakt vier kleine sneetjes in de borstholte waardoor een videocamera en de benodigde operatie-instrumenten worden ingebracht.
Tijdens de operatie kan blijken dat de situatie ingewikkelder is dan vooraf werd verwacht. Soms moet de longchirurg dan een grotere snee maken om de longoperatie uit te kunnen voeren. Dan wordt er alsnog een traditionele longoperatie gedaan (thoracotomie).

Aan het einde van de operatie laat de chirurg een thoraxdrain achter. Dat is een slangetje dat in de borstholte wordt gebracht. Deze thoraxdrain zorgt ervoor dat wondvocht en lucht worden afgevoerd, zodat de long zich goed kan ontplooien.

Vaak wordt voor de operatie via een ruggenprik een epiduraal katheter geplaatst. Dit is een dun flexibel slangetje waar tijdens en na de operatie continue pijnstillende medicatie door gegeven kan worden.
Er wordt ook een blaaskatheter geplaatst. Via dit slangetje loopt uw plas ineen opvangzak. Ook krijgt u een infuus in uw hals en/of arm. Via dit infuus krijgt u vocht toegediend.

Na de operatie wordt u direct naar de verpleegafdeling gebracht of u wordt een nacht naar de Medium Care of Intensive Care gebracht, waar we u extra kunnen bewaken. Na de operatie bepalen we of dit nodig is.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: