Longoperatie: VATS lobectomie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Weer thuis

Werken aan uw herstel 

Het is belangrijk om thuis te werken aan het herstel van uw conditie. Dit kunt u doen door dagelijks te gaan wandelen of te fietsen op een hometrainer. Dit kunt u zelfstandig doen of onder begeleiding van een fysiotherapeut. In het begin kunt u kortademig en snel moe zijn bij inspanning. Dat komt doordat het resterende longgedeelte zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie. U merkt dat deze klachten geleidelijk afnemen als u uw activiteiten uitbreidt. Probeer zo snel mogelijk weer in uw oude ritme te komen en wissel inspanning en ontspanning zo goed mogelijk af.
Til de eerste tijd na de operatie geen zware voorwerpen. Zo helpt u de wond goed te genezen.

Pijnstilling

Het wondgebied heeft ongeveer twee weken tijd nodig om te genezen, maar kan nog lange tijd na de operatie gevoelig blijven. Hiervoor kunt u de voorgeschreven pijnstilling gebruiken. De huid rondom de littekens kan lange tijd gevoelloos blijven, doordat huidzenuwen zijn doorgesneden bij de operatie.

Geen vliegreizen en niet duiken 

Binnen zes weken na de longoperatie mag u geen vliegreis maken en u mag ook niet gaan duiken. Hierbij krijgt u te maken met drukverschillen en dat geeft kans op een klaplong.

Neem de tijd 

Het kost tijd en energie om een goede lichamelijke en mentale conditie te krijgen na een longoperatie. Houd er rekening mee dat dit enige weken kan duren. Zodra u eraan toe bent, kunt u na overleg met de longarts in uw eigen tempo weer beginnen met werken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: