Longoperatie: VATS lobectomie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico’s en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen? 

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij een longoperatie een normale kans op complicaties aanwezig, zoals, wondinfectie, trombose of longontsteking.

Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke complicaties mogelijk.

  • Omdat bij longoperaties grote slagaders en aders betrokken zijn, bestaat er kans op een ernstige bloeding. Gelukkig komt dit zelden voor.
  • Na de operatie kunnen zich tijdelijke veranderingen van het hartritme voordoen. Dit komt door veranderde positie van de organen. Met medicijnen is dat te verhelpen.
  • Na een longoperatie bestaat de eerste dagen vaak enige luchtlekkage, wat via de drain kan worden afgevoerd. Een enkele keer kan deze luchtlekkage soms meer dan een week aanhouden, waarbij het kan voorkomen dat door deze luchtlekkage via de huid het gezicht, romp, armen, handen kunnen gaan opzwellen. Dit verdwijnt weer vanzelf.
  • Als een luchtlekkage veel langer dan een week aanhoudt, kan dat een uiting zijn van een lekkage in het longweefsel of soms een grote luchtweg. Dit lek moeten we dan dichten; hetzij met een procedure met behulp van een bronchoscoop (flexibele kijkslang) of met een nieuwe operatie.
  • Als gevolg van de betrokkenheid van een zenuw bij het uitnemen van de long, of een deel ervan, kan in zeldzame gevallen een blijvende heesheid optreden.
  • Na de operatie kan een deel van de luchtweg door een slijmprop verstopt raken (atelectase). Fysiotherapie is dan nodig, maar daarnaast moet soms ook de slijmprop met een flexibele kijkslang (bronchoscoop) worden verwijderd.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: