Hoornvliestransplantatie (DSAEK)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

De dag van de DSAEK-operatie

De operatie gebeurt in Rijnstate Arnhem of Rijnstate Elst.

Voorbereiding

Op de opnameafdeling wordt het oog dat moet worden geopereerd gemarkeerd. Ook krijgt u oogdruppels die de pupil vernauwen en die ontstekingsremmend en verdovend werken. Alle voorbereidingen voor de algehele narcose worden gedaan.

Op de operatiekamer

Op de operatiekamer nemen de oogarts en alle aanwezige medewerkers de behandeling aan uw oog nogmaals met u door. Ook vragen ze nog een keer naar uw identiteit.

Hierna brengt de anesthesioloog u onder narcose en wordt de operatie gedaan.

Hoe verloopt de operatie?

Voor de operatie wordt het donorhoornvlies zó bewerkt dat een zeer dun rond schijfje met gezond endotheel ontstaat. Dit schijfje van donorhoornvlies wordt ook wel een lamel genoemd.
Tijdens de operatie wordt het afwijkende endotheel aan de binnenzijde van uw hoornvlies verwijderd. De lamel wordt voorzichtig opgerold en via een klein sneetje in het oog geplaatst. In het oog ontvouwt de lamel zich. De lamel wordt aan de binnenkant tegen uw eigen hoornvlies aan gedrukt met een luchtbel. Er worden een paar kleine hechtingen geplaatst op de wondjes aan de buitenrand van het hoornvlies. U krijgt een oogkapje met oogverband.

Hoelang duurt de operatie?

De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverruimte, hier slaapt u uit. De luchtbel in het oog moet een tijdlang druk blijven uitoefenen om de lamel op zijn plek te houden. U moet daarom drie uur plat blijven liggen op bed, met de neus richting het plafond. Als de pompfunctie van het gezonde endotheel op gang komt, zuigt de lamel zich vast. Dat gebeurt na een paar uur.

Op dezelfde dag in de middag vindt de eerste nacontrole plaats op de polikliniek Oogheelkunde. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: