Hoornvliestransplantatie (DSAEK)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Leefregels en adviezen

Wat kunt u zelf doen voor uw herstel?

Volg onderstaande leefregels goed op, dat is heel belangrijk. Het kan zorgen voor een beter en sneller herstel en het draagt bij aan een zo goed mogelijk eindresultaat. Uw eigen bijdrage speelt dus een grote rol in uw behandeltraject.

 • Als u pijn heeft direct na de operatie kunt u paracetamol gebruiken. 
  Maximaal 4 keer 1000 mg per dag.
 • De ochtend na de operatie haalt u het oogkapje van uw geopereerde oog. Zet direct uw bril of een beschermbril op om uw oog te beschermen. Bewaar het kapje. Dit kapje draagt u tijdens het slapen voor het geopereerde oog gedurende 1 maand.
 • De eerste 3 dagen na de operatie moet u zoveel mogelijk platliggen. Kom wel uit bed om te eten, drinken, douchen en naar het toilet te gaan.
 • De eerste weken draagt u overdag een bril of zonnebril. Als u geen bril draagt, krijgt u van ons een beschermbril. Hiermee beschermt u uw oog tegen stoten en wrijven. Deze bril is NIET aangepast op de nieuwe brilsterkte die u nodig heeft.
 • U heeft een recept voor oogdruppels gekregen voor na de operatie. Bij iedere controle bespreekt de oogarts het medicatiegebruik met u. Het is belangrijk om uw oogdruppels volgens voorschrift te gebruiken. Hiermee voorkomt u infecties en wordt de kans dat het donorhoornvlies wordt afgestoten heel veel kleiner.
  Zorg dat u altijd voldoende medicijnen in huis heeft.
 • U mag de eerste drie weken na de operatie geen zware voorwerpen tillen (zwaarder dan 10 kilo)
 • U kunt na de operatie over het algemeen alles blijven doen zoals u gewend bent. Het kan geen kwaad om te bukken, uw haren te wassen (met het kapje op) en de veters van uw schoenen te strikken. Ook kunt u uw werkzaamheden direct weer oppakken, als pijn of een verminderd gezichtsvermogen u hierbij niet in de weg zitten. Als u een beroep heeft waarbij u zwaar moet tillen mag u de eerste drie weken niet werken.
 • U mag na de operatie niet zelf autorijden, dit mag pas na toestemming van uw arts. 
  Zonder deze toestemming bent u niet verzekerd.
 • Lichamelijke inspanning, sporten en zwemmen mag u na 2 weken weer oppakken.
  Omdat het oog kwetsbaar is, draagt u bij het sporten en zwemmen een (bescherm)bril.
 • U mag de eerste twee weken na de operatie geen oogmake-up gebruiken.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: