Hoornvliestransplantatie (DSAEK)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na de operatie

Herstel en resultaat

De dagen na de operatie is uw zicht meestal nog erg slecht. Dat komt door de luchtbel. De luchtbel verdwijnt binnen een paar dagen. Wij vragen u de eerste drie dagen na de operatie zo veel mogelijk plat te liggen. Hierdoor wordt het donorhoornvlies zo veel mogelijk op zijn plek gehouden. Dat zorgt voor een sneller en beter herstel. Kom wel uit bed om te eten en drinken en om te douchen en naar het toilet te gaan. Zo loopt u geen risico op trombose (afsluiten van een bloedvat door een bloedstolsel).

In de eerste weken kan het oog rood, branderig en gevoelig zijn voor licht. De hechtingen kunnen het gevoel geven dat er iets in uw oog zit. Het hoornvlies heeft tijd nodig om langzaam helder te worden. Dan zal het zicht ook langzaamaan ophelderen. Dit merkt u na enkele weken tot maanden.

Na ongeveer zes weken worden de hechtingen verwijderd, hierdoor zal de gezichtsscherpte nog iets verbeteren.

Na drie maanden is de zwelling van het hoornvlies vaak genoeg afgenomen. U kunt dan een nieuwe bril aan laten meten.

Soms wordt pas na een jaar de uiteindelijke gezichtsscherpte bereikt. Soms heeft u niet alleen een bril nodig voor de juiste gezichtsscherpte, maar ook contactlenzen.

Als er al littekens op het hoornvlies zaten, kan het zijn dat de gezichtsscherpte beperkt blijft.

Controles

Na de operatie krijgt u regelmatig controles. Het schema kan per patiënt verschillen, maar meestal volgen wij dit controleschema:

  • 1e controle in de middag van de operatiedag
  • 4-7 dagen na de operatie
  • 4-6 weken na de operatie, de hechtingen worden bij deze controle verwijderd, dat gebeurt in de spreekkamer
  • 3 maanden na de operatie
  • 6 maanden na de operatie
  • 1 jaar na de operatie

Het is van groot belang dat u naar alle afgesproken controlemomenten komt. Zo kunnen we het tijdig opmerken als er iets niet goed gaat. Bij de controle na 4-7 dagen kan het zijn dat het donorhoornvlies niet helemaal goed op zijn plek ligt. Dit moet dan op korte termijn opnieuw op zijn plaats worden gezet. Dat gebeurt met een lucht- of een gasbel (dit wordt ‘re-bubbling’ genoemd). Bij de latere controles zien we of het hoornvlies goed opheldert. Ook zien we of het hoornvlies niet wordt afgestoten en we bespreken het medicatiegebruik met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: