Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Duizeligheid

U heeft last van duizeligheid. Hier leest u welke onderzoeken u kunt u verwachten en vindt u informatie over de behandeling.

Wat is duizeligheid?

De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Als u dit gevoel heeft, kunt u gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van uw evenwicht. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, transpireren, geeuwen, zuchten, misselijkheid en braken.

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig van het evenwichtsorgaan en de ogen. Het evenwichtsorgaan is gelegen in het rotsbeen en vormt met het binnenoor het slakkenhuis. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor de stand van het hoofd en voor veranderingen van de snelheid van het hoofd. Het diepe gevoel in spieren en pezen. Vooral de signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en het hoofd. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat wij houding en evenwicht kunnen aanpassen en bewaren. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid.

Waardoor ontstaat duizeligheid?

Elke stoornis op een van de plaatsen in het systeem, kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken. Een acute aandoening van het evenwichtsorgaan leidt tot heftige duizeligheid met misselijkheid en braken. Sommige mensen zien de omgeving draaien. Soms hebben ze ook het gevoel dat ze opzij geduwd worden of in een put vallen. De klachten duren enkele seconden tot weken, waarna spontaan herstel optreedt. Bij het herstel speelt het centrale zenuwstelsel (hersenen) een belangrijke rol.

Bekendste oorzaken van een stoornis van het evenwichtsorgaan:

  • Een ongeval aan het hoofd (scheur door het rotsbeen; hierin liggen het binnenoor en evenwichtsorgaan).
  • Ontstekingen (griep, middenoorontsteking).
  • Ziekte van Ménière.
  • Doorbloedingsstoornissen van evenwichtsorganen en/of hersenen.
  • Een goedaardige tumor op de evenwichtszenuw.
  • Aandoeningen van het gezichtsvermogen en vooral van de oogspieren kunnen ook een duizeligheidsgevoel/onevenwichtigheid veroorzaken. Dit komt bijvoorbeeld voor als u uw nieuwe bril voor het eerst opzet of bij verlammingen van de oogspier.
  • Een stoornis van het diepe gevoel in de benen kan voorkomen bij aandoeningen van het zenuwstelsel in de benen, bijvoorbeeld bij suikerziekte.
  • Beschadiging van de nek, bijvoorbeeld na een autobotsing (whiplash-trauma).

Stoornissen van de regelcentra in de hersenstam en de kleine hersenen en ook de grote hersenen kunnen ook klachten geven, zoals:

  • doorbloedingsstoornissen, zoals bij hartritmestoornissen en veranderingen in de bloeddruk;
  • stofwisselingsstoornissen, zoals een laag bloedsuikergehalte bij een
  • ontregeling van suikerziekte;
  • vergiftigingen, vooral door alcohol of medicijngebruik;
  • stoornissen in de zenuwen en de spieren, die houding en evenwicht bewaren
  • verkeerde ademhaling, zoals bij hyperventilatie.

Op de website www.duizeligheidscentra.nl kunt u veel achtergrondinformatie vinden over de verschillende vormen duizeligheid.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: