Dikkedarmoperatie (oncologisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

(Voorbereiden op) de operatie

Vanaf middernacht (0.00 uur) moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u niet meer mag eten. U mag nog wel heldere dranken drinken, zoals water, thee, limonade en koffie (zonder melk). Vanaf twee uur vóór uw operatie mag u ook niets meer drinken. Als u geen diabetes heeft, neemt u op de ochtend van de operatie twee flesjes PreOp.

Op de ochtend van de operatie mag u zich gewoon douchen. U mag alleen geen bodylotion of make-up aanbrengen op uw lichaam. U krijgt van de  verpleegkundige de operatiekleding. De verpleegkundige geeft aan wanneer u zich mag omkleden.

Tijdens de operatie mag u geen sieraden, piercings, nagellak, kunstnagels, make-up, contactlenzen, bril, gebitsprothese en gehoorapparaten dragen. Als het nodig is, kunt u een bakje/brillenkoker mee naar de operatiekamer nemen met uw naam en geboortedatum.

U wordt naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer gebracht. Hier spreekt u de chirurg en anesthesist nog voor de operatie. Voordat u onder narcose gaat, krijgt u een infuus ingebracht. Door dit infuus geven wij u tijdens de operatie tot enkele dagen na de operatie medicijnen en vocht.

Pijnbestrijding

Voor de operatie wordt door de anesthesioloog tussen de wervels een injectie gegeven. Die maakt het mogelijk om de pijn te bestrijden op de plaats van de operatie. Door deze regionale verdoving is er minder morfine tijdens en na de operatie nodig. Bijwerkingen van morfine, zoals sufheid, misselijkheid en het stilvallen van de darmwerking komen daardoor minder voor. Naast de injectie tussen de wervels krijgt u algehele anesthesie (narcose). Na de operatie krijgt u 4 keer per dag 1 gram paracetamol. Als hiermee de pijn niet draaglijk is, krijgt u extra pijnstilling.

Een goede pijnbestrijding is erg belangrijk voor een snel herstel. De pijnklachten mogen het bewegen niet beperken. Als dit wel het geval is, meld dit aan de verpleegkundige. Pijn heeft niet altijd te maken met te weinig pijnstilling. Het kan ook een teken zijn van een minder goed herstel. De mate van pijn is voor iedereen anders. We passen de hoeveelheid medicijnen aan bij meer pijn. U vult de pijnscore 4 keer per dag in, in het dagboekje. De verpleegkundige bespreekt dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: