Dikkedarmoperatie (oncologisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Bij iedere ingreep is er een risico op complicaties. Zo zijn er ook bij een dikkedarmoperatie normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding en een wondinfectie. Daarnaast is er nog kans op een paar specifieke complicaties.

Lekkage van de darmnaad

Een ernstige complicatie is lekkage van de darmnaad. Dit komt gelukkig weinig voor. Wanneer dit gebeurt, is het vaak noodzakelijk om u opnieuw te opereren. Hierbij moet meestal een stoma worden aangelegd. Deze kan in het algemeen later weer worden verwijderd.

Wondinfectie

Ook wondinfecties komen voor. Deze  behandelen we zo nodig met antibiotica. Soms is het nodig om de wond open te maken, zodat we deze kunnen schoonmaken en de wond van binnenuit dicht kan groeien.

Darmen komen niet op gang

Soms komen de darmen niet goed op gang na de operatie. Het voedsel hoopt dan op en kan het lichaam niet verlaten. U heeft dan een aantal dagen geen ontlasting, een bolle gespannen buik, een vol gevoel en last van misselijkheid en braken. Er wordt een maagsonde ingebracht om uw maagsappen af te voeren en de darmen te laten rusten. U mag tijdelijk niet eten en drinken. Om ervoor te zorgen dat u de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, krijgt u via een infuus voeding. Soms ’ kan een klysmahelpen om uw darmen weer op gang te helpen. Zodra uw darmen weer actief zijn, kunt u weer langzaam gaan opbouwen met eten en drinken.

Belangrijk is dat u blijft bewegen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: