Dikkedarmoperatie (oncologisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na de operatie

Na de operatie op de uitslaapkamer

De eerste periode na de operatie wordt u op de recovery (of uitslaapkamer) in de gaten gehouden tot u voldoende wakker bent en de pijnklachten draaglijk zijn. Afhankelijk van de klachten kan dit één tot enige uren duren.

Direct na de operatie heeft u:

  • een infuus voor het toedienen van vocht en medicatie;
  • een slangetje via uw plasbuis in uw blaas (blaaskatheter) voor afloop van urine.

Terwijl u herstelt na de operatie worden al deze hulpmiddelen verwijderd. De buikwondjes / buikwond bevat(ten) na de operatie pleisters.

In de uitslaapkamer bieden we u drinken en/of een ijsje aan. Ook wordt u op de rand van het bed geholpen om  uw benen alvast een beetje heen en weer te bewegen. In de meeste gevallen gaat u terug naar de verpleegafdeling. Mogelijk gaat u na de operatie een nachtje naar de afdeling PACU of Medium Care. Wanneer u terug bent op de verpleegafdeling, PACU of Medium Care, belt de verpleegkundige uw contactpersoon om te vertellen dat u op die afdeling bent aangekomen.

Herstel na de operatie op de verpleegafdeling

Eten en drinken

Om de darmwerking weer op gang te krijgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan eten en drinken. U mag alles eten en drinken. Na de operatie heeft u een eiwit- en energierijk dieet omdat uw lichaam door de operatie meer voedingsstoffen nodig heeft. Dit betekent dat u 3 keer per dag een tussendoortje of drinkvoeding aangeboden krijgt.

Het is belangrijk dat u de eerste dagen op uw eigen gevoel afgaat en dus niet meer eet en drinkt dan wat u denkt aan te kunnen. Probeer elke ronde iets kleins te eten en te drinken zodat u de maaltijden over de dag verspreidt. De voedingsassistent biedt u regelmatig eten en drinken aan. Kies bijvoorbeeld eens voor melk, karnemelk of chocolademelk in plaats van koffie, thee of limonade. In melkproducten zitten meer eiwitten.

Het is ook belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Eten is goed voor uw herstel. Geef op tijd aan bij de verpleegkundige als u misselijk bent. Met behulp van medicijnen kan misselijkheid bestreden en voorkomen worden. We vragen u om de maaltijden aan een tafel te eten. Dit is beter voor de darmwerking en het verkleint de kans dat u zich verslikt.

Beweging

In de uitslaapkamer gaat u al op de rand van het bed zitten om de benen te een beetje heen en weer te slingeren. Als u weer op de verpleegafdeling bent, wordt u zo snel mogelijk begeleid met bewegen door een fysiotherapeut of verpleegkundige.

U kunt zelf helpen met meer bewegen tijdens u opname.

  • Doe ’s ochtends uw pyjama uit en trek gewone kleding aan.
  • Zorg voor goede schoenen of sloffen waarop u niet uitglijdt.
  • Ga eens met uw bezoek van de afdeling af (als dit mogelijk is).
  • Wissel bewegen en rust af. Doe bijvoorbeeld elk uur wat oefeningen of ga elk uur even zitten op een stoel of loop een stukje over de gang.

De fysiotherapeut komt tijdens uw opname van maandag tot vrijdag dagelijks langs tot u zelfstandig bent en/of het doel van de fysiotherapie is behaald. U hoeft niet op de fysiotherapeut te wachten. Hij of zij zoekt u wel op. Als het nodig is, komt de fysiotherapeut ook in het weekend langs.

Ademhalingsoefeningen

Na een operatie aan de buik is het belangrijk om ieder uur dat u wakker bent ademhalingsoefeningen te doen. Deze oefeningen verbeteren het longvolume en kunnen u helpen om slijm kwijt te raken.

Ademhalingsoefening 1

  1. Adem diep in.
  2. Houd de adem ongeveer drie seconden vast.
  3. Blaas uit met getuite lippen.
  4. Herhaal dit vier keer achter elkaar.

Ademhalingsoefening 2

  1. Ondersteun de buik met een kussentje of uw handen. Dit zorgt voor tegendruk.
  2. Adem diep in.
  3. Maak vervolgens een ‘huf’ (open uw mond en adem zo kort en krachtig mogelijk uit, ).
  4. Voelt of hoort u slijm? Herhaal deze oefening dan vier keer.
  5. Als er slijm aanwezig is, dan kunt u dit doorslikken of uitspugen.

Laxeren

Na de operatie krijgt u twee keer per dag een laxeermiddel (magnesiumhydroxide). Het laxeermiddel wakkert de werking van de dikke darm aan en voorkomt verstopping. Zodra uw darmen weer actief zijn, geven we u Movicolon/Macrogol.

Als u op de 3e dag na de operatie naar huis mag en nog geen ontlasting heeft gehad, dan moet u de magnesiumhydroxide thuis blijven gebruiken. Doe dit tot u ontlasting heeft gehad. Als het nodig is kunt u hierna de Movicolon/Macrogol innemen. De verpleegkundige geeft u hier meer informatie over. De eerste weken na de operatie kan de ontlasting nog wat dunner zijn en vaker komen dan normaal. Schrik ook niet als er soms nog een klein beetje bloed in uw ontlasting voorkomt.

Globale dagindeling

8.00 – 9.00 uur

U gaat ontbijten aan de tafel op uw kamer. Op de gang staat een voedingskar. Hier kunt u zelf uw voeding uitkiezen. Op die manier kunt u zelf bepalen wat u eet en wanneer u gaat ontbijten.

8.00 – 9.00 uur

Artsenvisite: op werkdagen komt de afdelingsarts met een verpleegkundige bij u langs. Soms loopt er een specialist mee en meestal ook een co-assistent.

9.00 uur

U gaat zich wassen en aankleden, eventueel met hulp van de verpleegkundige. Vanaf de tweede dag mag u zich weer douchen.

10.00 uur

Rustmoment met iets te drinken en een tussendoortje of een flesje drinkvoeding.

11.00 uur

U gaat een rondje wandelen over de gang en de oefeningen van de fysiotherapeut doen. Vanaf dag 2 mag u ook fietsen op de hometrainer die op de afdeling staat.

12.00 uur

U gaat lunchen aan tafel op uw kamer of in onze eetruimte.

13.00 uur

Rustmoment

14.00 uur

Tijd om iets te drinken met een tussendoortje erbij of tijd voor drinkvoeding.

15.00 uur

U gaat een rondje wandelen over de gang, eventueel met uw bezoek. U doet de oefeningen van de fysiotherapeut.

17.00 - 18.00 uur

U eet het avondeten (warme maaltijd) aan tafel op uw kamer of in onze eetruimte.

19.00 uur

Rustmoment met iets te drinken en een tussendoortje of een flesje drinkvoeding.

20.00 uur

U gaat nogmaals een wandeling maken over de gang of u gaat fietsen op onze hometrainer vanaf de tweede dag na de operatie.

+/- 21.00 uur

U maakt zich klaar voor de nacht.

Probeer steeds langer te bewegen en minder te rusten. Noteer , eet en drinkt in het dagboekje. De verpleegkundige neemt dit met u door.

De dag van de operatie, na de operatie

Na de operatie zijn dit uw streefdoelen:

  • Drink minimaal 500 ml.
  • U eet een broodmaaltijd.
  • Ga minimaal 2 keer 30 minuten uit bed op de stoel zitten.
  • Wandel een stukje op de kamer of naar het toilet. Let op! Doe dit de eerste keer onder begeleiding.
  • Als u een stoma heeft: kijk naar uw stoma (eventueel samen met de verpleegkundige).
  • Het kauwen van kauwgom stimuleert de werking van de maag en darmen.

De eerste dag na de operatie

Op de eerste dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen:

  • Drink minimaal 1,5 liter.
  • Eet alle maaltijden aan tafel.
  • Eet drie tussendoortjes of flesjes drinkvoeding naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, warme maaltijd).
  • Kom minimaal 4 tot 6 uur uit bed in uw normale kleding.
  • Wandel een stukje over de gang (eventueel met begeleiding).
  • Doe de oefeningen die u van de fysiotherapeut heeft gekregen.
  • Als u een stoma heeft start de verpleegkundige samen met u met de zelfzorg. U verzorgt de stoma samen met uw verpleegkundige.

De verpleegkundige helpt u in de ochtend bij het wassen. Vandaag (24 uur na de operatie) wordt de blaaskatheter verwijderd.

De verpleegkundige wil graag in de gaten houden hoeveel u plast. Geef daarom aan als u naar het toilet moet. Geef ook duidelijk aan als u misselijk bent of als de pijn ervoor zorgt dat u moeilijk kunt bewegen of hoesten.  

De tweede dag na de operatie

Op de tweede dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen:

  • Drink 1,5 tot 2 liter.
  • Eet alle maaltijden aan tafel.
  • Kom minimaal 6 tot 8 uur uit bed in uw normale kleding.
  • Wandel een stukje over de gang.
  • Fiets op de hometrainer op de afdeling.
  • Doe de oefeningen die u van de fysiotherapeut heeft gekregen.
  • Heeft u een stoma, dan gaat u verder met de zelfzorg. U verzorgt de stoma grotendeels zelfstandig onder lbegeleiding van de verpleegkundige.

Vandaag kunt u zich waarschijnlijk weer (grotendeels) zelf wassen of douchen en aankleden. Vandaag verwijdert een verpleegkundige de pleisters.

U mag wandelen door het ziekenhuis. U hoeft niet op de afdeling te blijven. Vertel een verpleegkundige dat u van de afdeling gaat.

De derde dag na de operatie

Op de derde dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen:

  • Drink 1,5 tot 2 liter.
  • Eet alle hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes of flesjes drinkvoeding.
  • U kunt zichzelf weer redden, (indien nodig schakelen we thuiszorg in).
  • De pijn is onder controle, eventueel met medicatie.
  • U heeft ontlasting of windjes (flatulatie) gehad.
  • Heeft u een stoma, dan verzorgt u deze zelf onder leiding van de verpleegkundige. Eventueel kijkt uw mantelzorger hierbij mee.

Vandaag bent u (zo goed als) zelfstandig. U kunt zich wassen, douchen en aankleden. De chirurg bespreekt met u of voldoende hersteld bent om naar huis te gaan.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: