Dikkedarmoperatie (oncologisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Opname op de verpleegafdeling

1 of 2 weken voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie om 20.00 uur of op de dag van de operatie. Dit hangt af van het operatieprogramma en uw persoonlijke situatie.

Voor de opname neemt u mee vanuit huis:

  • uw Rijnstatekaart; medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de originele verpakking;
  • toiletartikelen;
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt lopen, nachtkleding en          pantoffels/slippers;
  • als het nodig is: een hulpmiddel voor het lopen;
  • een tijdschrift of boek als u dat wil;

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten!

De opname

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie of op de operatiedag zelf.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie:

  • De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en bespreekt  de opname met u. In dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken op de afdeling, zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding.
  • Er wordt ook bloed geprikt. Als het nodig is, krijgt u een klysma om het laatste deel van de darmen te reinigen.
  • Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling, zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding.

U wordt opgenomen op de dag van de operatie:

  • Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer informatie over de voorbereidingen in Ontvangstruimte op Ontvangstruimte Operatiekamers (rijnstate.nl).
  • Misschien krijgt u na het opnamegesprek een klysma om het laatste deel van de darm te reinigen. Dat hangt af van welke operatie u krijgt.
  • Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling, zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding.

Tijdstip van de operatie

De arts of de verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geholpen dan de bedoeling was.

Injectie om trombose te voorkomen

Afhankelijk van wanneer u wordt opgenomen geeft de verpleegkundige u een injectie om trombose te voorkomen (Fraxiparine). Tot u weer naar huis gaat, krijgt u deze injectie elke dag. Wordt u de avond voor de operatie opgenomen, dan krijgt u uw eerste injectie voor de operatie. Wordt u op de dag van de operatie opgenomen, dan krijgt u deze injectie voor het eerst na de operatie. Het is mogelijk dat u de Fraxiparine als u na de operatie weer thuis bent nog een aantal weken moet blijven gebruiken. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie.

PreOp

Tijdens het voorbereidende gesprek op de polikliniek krijgt u twee flesjes PreOp mee van de GIO verpleegkundige. PreOp is een helder drankje met citroensmaak, dat vooral uit suikers bestaat. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een ook goed is voor het herstel na de operatie.

Als u 's avonds wordt opgenomen, brengt u de flesjes mee naar het ziekenhuis. De verpleegkundige geeft aan wanneer u de PreOp mag drinken. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de PreOp drinken op de dag van de operatie, voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als u diabetes heeft, kunt u deze drank beter niet nemen, omdat deze veel suikers bevat.

Laxeren

Tijdens het voorbereidende gesprek op de polikliniek heeft u twee zakjes Movicolon (Macrogol) meegekregen. Hier moet u twee dagen voor de operatie mee starten. Movicolon zorgt ervoor dat uw ontlasting voor de operatie minder vast is.

Kauwgom

U krijgt van ons een pakje kauwgom aangeboden. Kauwen zorgt ervoor dat de darmwerking wordt gestimuleerd. Als de kauwgom op is, vraag dan aan uw bezoek om dit mee te brengen.

 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: