Dikkedarmoperatie (oncologisch)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Opname op de verpleegafdeling

1 of 2 weken voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie om 20.00 uur of op de dag van de operatie. Dit hangt af van het operatieprogramma en uw persoonlijke situatie.

Voor de opname neemt u me vanuit huis:

  • uw Rijnstatekaart;
  • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking;
  • toiletartikelen;
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt lopen, nachtkleding en pantoffels/slippers;
  • indien nodig: een hulpmiddel voor het lopen;
  • eventueel een tijdschrift of boek;

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten!

De opname

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie of op de operatiedag zelf.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie
De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en bespreekt met u de opname. In dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. Na het opnamegesprek krijgt u van de verpleegkundige een injectie met Fraxiparine. Dit is om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). Deze injectie krijgt u ook na de operatie dagelijks tot u weer naar huis gaat. Er wordt ook bloed geprikt. Als het nodig is, krijgt u een klysma om het laatste deel van de darmen te reinigen.

U wordt opgenomen op de dag van de operatie
Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer informatie over de voorbereidingen in Ontvangstruimte op Ontvangstruimte Operatiekamers (rijnstate.nl)

Afhankelijk van welke operatie u krijgt, wordt er na het opnamegesprek een klysma gegeven om het laatste deel van de darm te reinigen.

Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. Na de operatie krijgt u dagelijks een injectie met Fraxiparine om trombose te voorkomen. Deze injectie krijgt u elke dag totdat u weer naar huis gaat.

Tijdstip van de operatie
De arts of de verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geholpen dan de bedoeling was.

PreOp

Tijdens het voorbereidend gesprek op de polikliniek krijgt u twee flesjes PreOp me van de GIO-verpleegkundige. PreOp is een helder drankje met citroensmaak, dat voornamelijk bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een gunstig effect heeft op herstel na de operatie.

Als u 's avonds wordt opgenomen, brengt u de flesjes me naar het ziekenhuis. De verpleegkundige geeft aan wanneer u de PreOp mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de PreOp innemen op de dag van de operatie voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als u diabetespatiënt bent, dan is deze drank niet geschikt voor u omdat deze veel suikers bevat.

Laxeren

Tijdens het voorbereidend gesprek op de polikliniek heeft u twee zakjes Movicolon (Macrogol) meegekregen. Hier moet u twee dagen voor de operatie me starten. Movicolon zorgt ervoor dat uw ontlasting vooraf aan de operatie minder vast is. Afhankelijk van de darmoperatie die u krijgt, kan het ook zijn dat u een klysma krijgt voor de operatie.

Kauwgom

U krijgt van ons een pakje kauwgom aangeboden. Kauwen zorgt ervoor dat de darmwerking wordt gestimuleerd. Als de kauwgom op is, vraag dan aan uw bezoek om dit me te brengen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: