Longfunctietest bij Rijnstate
Laatste informatie over het coronavirus

ZorgDomein: verwijzing voor diagnostiek astmaIn de nieuwe NHG-standaard astma is het diagnostisch traject veranderd. Het was mogelijk om de diagnose astma te stellen op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek zonder een afwijkend longfunctieonderzoek. In de nieuwe standaard is dat niet meer mogelijk.

Om de diagnose te stellen moet de anamnese passen bij astma en moet er een spirometrie met reversibiliteit of variabiliteit zijn. Bij reversibiliteit is er een verbetering van 200 ml en 12% van de FEV1 na luchtwegverwijding met salbutamol. Bij variabiliteit is er een verandering van de FEV1 van 200 ml en 12% bij twee verschillende testen op een verschillend tijdstip afgenomen.

Histamine- of methacholineprovocatietest

Als dit niet het geval is en er toch een sterke verdenking is op astma, is het advies om een histamine- of methacholineprovocatietest te laten doen. Deze test kunt u aanvragen in ZorgDomein (via Diagnostiek > functieonderzoek of via Specialisme Longgeneeskunde > zorgvraag Astma). Bij deze onderzoekstraat wordt eerst de spirometrie gedaan en als er wederom geen reversibiliteit is, wordt de provocatietest verricht. Hierna volgt een consult bij de longarts, waarna de patiënt met advies wordt terugverwezen naar de huisarts.

Let op: de provocatietest is alleen betrouwbaar als de patiënt geen inhalatiesteroïden gebruikt. Deze moeten vier weken voor de test gestopt zijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie