Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum
Laatste informatie over het coronavirus

Enkel-armindex met inspanningstest (zonder consult vaatchirurg) beschikbaar  Vanaf 1 september is het mogelijk om via ZorgDomein binnen het Vasculair Centrum Rijnstate de enkel-armindex met inspanningstest aan te vragen. Deze diagnostiek kunt u aanvragen voor Rijnstate Arnhem en Rijnstate Zevenaar.

Waarom dit onderzoek aanvragen?

In de multidisciplinaire richtlijn voor Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) uit 2016 wordt aanbevolen om patiënten met verdenking op claudicatio intermittens bij voorkeur een enkel-armindex met inspanningstest te laten ondergaan in een gecertificeerd vaatlab, voor het al dan niet stellen van een diagnose. De richtlijn geeft ook aan dat dit onder verantwoordelijkheid van de huisarts kan gebeuren, omdat die bij een diagnose de gesuperviseerde looptraining als primaire behandeling zal inzetten.

Eind 2019 is dit verbetertraject op de versnellingsagenda gezet van het Zorginstituut Nederland en is aan de betrokken partijen gevraagd actief acties te ondernemen om dit op korte termijn te realiseren.

Aanvragen via ZorgDomein

De aanvraag gaat via ZorgDomein: onder Diagnostiek-> Functieonderzoeken -> Diagnostiek Enkel-Arm Index (EAI) meting met inspanningstest ZekerWeten

 

Traject voor patiënt Enkel-armindex met inspanningstest zonder consult

 

  • Patiënt kan de afspraak inzien in MijnRijnstate portaal of krijgt deze toegestuurd per post of mail.
  • Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Met het verzoek om een kwartier van tevoren aanwezig te zijn. Verdere voorbereiding is niet nodig.
  • Afhankelijk van de conditie van de patiënt kan afgezien worden van de inspanningstest.
  • De vasculair diagnostisch laborant beslist tijdens het onderzoek of, bij niet/slecht comprimeerbare vaten (NCB), het onderzoek uitgebreid wordt met een teendrukmeting.
  • De uitslag wordt dezelfde dag digitaal verstuurd naar de praktijk, waarna u deze kunt importeren in uw huisartseninformatiesysteem.

 

Mogelijk vervolgtraject; doorverwijzing vaatchirurg

Indien een vervolgconsult bij de vaatchirurg nodig is, verwijst u opnieuw via ZorgDomein. Hierbij a.u.b. vermelden dat de Enkel-armindex met inspanningstest verricht is.

Kosten onderzoek

De kosten van het onderzoek zijn afhankelijk van de prijsafspraken met de verschillende zorgverzekeraars. De kosten zullen maximaal € 100,53 bedragen.

Meer informatie?


Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vasculair Centrum Vaatdiagnostiek via 088-005 7520.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie