Hiv
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vooroordelen rondom hiv

Patiënten met hiv worden nog steeds geconfronteerd met vooroordelen rondom hun ziekte. Ze vinden het moeilijk om aan anderen te vertellen dat ze ‘positief’ zijn. Het is geen diabetes, waar op een verjaardag rustig over wordt gepraat. Als mensen weten dat iemand hiv heeft, wordt deze persoon vaak anders benaderd, afstandelijker. Veel negatieve reacties komen voort uit onwetendheid en onterechte angsten over hiv. Hiv wordt niet overgebracht door handen te schudden, door te kussen, niet via bekers of bestek, niet via hoesten of niezen, niet via insecten, niet via sauna of zwemmen en ook niet door eerste hulp te verlenen.

Film

In de speciaal door Rijnstate gemaakte film ‘Achter elke patiënt schuilt een verhaal. Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’ komen diverse mensen aan het woord. Een huisarts, een patiënt, een soa-verpleegkundige van de GGD, een infectioloog en een verpleegkundig specialist vertellen over hun eigen ervaring met hiv, de patiënten die ze ontmoeten en de heersende vooroordelen in de samenleving.

Onveilige seks

‘Veruit de meeste patiënten lopen hiv op door onveilig seksueel contact’, zegt Petra van Bentum, verpleegkundig specialist infectieziekten. Zij is werkzaam op de hiv-poli van Rijnstate. ‘Het is dus ook aan te bevelen na onveilige seks, dus zonder condoom met een nieuwe of onbekende partner, een hiv-test te doen.'

Heb je een groot risico gelopen om hiv op te lopen? Bel dan met de plaatselijke GGD (afdeling seksuele gezondheid) om te overleggen of je in aanmerking komt voor een PEP-kuur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: