Hiv
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Juist of onjuist?

Wereldwijd komen hiv en aids meer voor bij mensen met heteroseksuele contacten dan bij mannen met homoseksuele contacten.

Antwoord: dat is juist.

Wereldwijd is het grootste transmissierisico heteroseks. In Nederland is dat echter anders. Het merendeel van de geregistreerde en gemonitorde volwassen patiënten in Nederland is man (80 procent). Onder mannen was homoseksueel contact verreweg de grootste risicofactor (72 procent). Onder vrouwen was heteroseksuele transmissie de grootste risicofactor (88 procent).

De trend die sinds de eeuwwisseling werd gezien, van een steeds toenemend aantal nieuwe diagnoses onder mannen die seks hebben met mannen, lijkt te zijn gestopt. Bron: Stichting Hiv Monitoring 2014.

Hoewel hiv in speeksel is aangetoond, kun je door zoenen niet besmet worden met hiv.

Antwoord: dat is juist.

Hiv wordt vooral overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Ook door het inspuiten van drugs kan het virus worden overgedragen, als besmette naalden worden gedeeld.

De belangrijkste manier waarop het virus wordt overgedragen is door onbeschermd seksueel contact. Zowel vaginaal, anaal als oraal. Hiv kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Als je veilig vrijt, is de kans om hiv op te lopen klein.

Je kunt niet besmet raken met hiv door huidcontact, kussen, handen geven, zweet, tranen, adem, hoesten, niezen, insectenbeten of zwemmen.

Als je onveilig seksueel contact hebt gehad en je laat een hiv-test doen, dan weet je gelijk of je hiv geïnfecteerd bent.

Antwoord: dat is onjuist.

De hiv test is een antistof test. Antistoffen tegen het hiv virus zijn pas na minimaal zes weken na besmetting aantoonbaar. Er zijn twee soorten testen, een sneltest en een bloedafnametest. De sneltest wordt uitgevoerd met een druppeltje bloed uit de vinger en kan na 10 minuten worden afgelezen. Een positieve Hiv sneltest kan vals positief zijn, een positieve test moet altijd met een bloedafname bevestigd worden.

De bloedafname test wordt opgestuurd naar een laboratorium en kan afhankelijk van het lab binnen een tot vijf dagen bekend zijn. Indien iemand risico heeft gelopen, moet een negatieve test na drie maanden herhaald worden.

Het geven van borstvoeding door een moeder die seropositief is, vergroot de kans voor de baby om met hiv geïnfecteerd te raken.

Antwoord: dat is juist.

Het grootste risico om een baby te besmetten is tijdens de bevalling, omdat er dan een risico op bloed-bloed contact bestaat. Met de huidige medicatie kunnen we dat risico terugdringen tot 98%. Als een moeder borstvoeding geeft kan er toch overdracht plaatsvinden. Het advies in de westerse wereld is dan ook om flesvoeding te geven. In landen waar geen flesvoeding voor handen is, wordt het belang van overleven boven een eventuele besmetting geplaatst.

Men loopt over het algemeen meer risico op een infectie met Hepatitis B dan met hiv.

Antwoord: dat is juist

De kans op een Hepatitis B infectie is groot. Het hepatitis B virus is 100 keer besmettelijker dan het hiv-virus. Het advies is dat iedereen die risico loopt zich laat vaccineren, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt of als je wisselende seksuele contacten hebt. Bron: RIVM

Wanneer je een prik-,snij-, of spatongeluk hebt bij contact met een hiv geïnfecteerde patiënt, dan kun je een hiv-infectie voorkomen door gedurende 4 weken anti-hiv-medicatie te gebruiken.

Antwoord: dat is juist

Door een juiste inschatting van het risico en het op tijd starten van de medicatie kun je een hiv-infectie voorkomen. Het risico om hiv over te dragen is kleiner als men behandeld wordt en een negatieve viral load heeft.

Een hiv-patiënt moet meerdere keren per dag een grote hoeveelheid pillen slikken, altijd op hetzelfde tijdstip.

Antwoord: dit is zowel juist als onjuist

De huidige generatie medicatie kan eenmaal per dag worden ingenomen en heeft daardoor een langere vergevingsgezindheid. Dat betekent dat de spiegels in het bloed langer goed blijven. We raden patiënten wel altijd aan om een vast tijdstip aan te houden om zo een routine te krijgen, want de medicatie moet wel dagelijks worden ingenomen met een marge van één tot anderhalf uur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!