Hiv
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Juist of onjuist?

Wereldwijd komen hiv en aids meer voor bij mensen met heteroseksuele contacten dan bij mannen met homoseksuele contacten.

Antwoord: Dat is juist

Wereldwijd is het grootste transmissierisico heteroseks. In Nederland is dat echter anders. De meerderheid (63 procent) van de nieuwe diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. In 29 procent van de gevallen gaat het om de overdracht door heteroseksueel contact.

Bron: Stichting Hiv Monitoring 2021

Hoewel hiv in speeksel is aangetoond, kun je door zoenen niet besmet worden met hiv.

Antwoord: Dat is juist

Hiv wordt vooral overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Ook door het inspuiten van drugs kan het virus worden overgedragen, als besmette naalden worden gedeeld.

De belangrijkste manier waarop het virus wordt overgedragen is door onbeschermd seksueel contact. Zowel vaginaal, anaal als oraal. Het risico op overdracht is het grootst bij anaal contact. Hiv kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Als je veilig vrijt, is de kans om hiv op te lopen klein.

Je kunt niet besmet raken met hiv door huidcontact, kussen, handen geven, zweet, tranen, adem, hoesten, niezen, insectenbeten of zwemmen.

Als je onveilig seksueel contact hebt gehad en je laat een hiv-test doen, dan weet je gelijk of je hiv geïnfecteerd bent.

Antwoord: Dat is onjuist

De hiv test is een antistof test. Antistoffen tegen het hiv virus zijn pas na minimaal zes weken na besmetting aantoonbaar. Er zijn twee soorten testen, een sneltest en een bloedafnametest. De sneltest wordt uitgevoerd met een druppeltje bloed uit de vinger en kan na 10 minuten worden afgelezen. Een positieve Hiv sneltest kan vals positief zijn, een positieve test moet altijd met een bloedafname bevestigd worden.

De bloedafname test wordt opgestuurd naar een laboratorium en kan afhankelijk van het lab binnen een tot vijf dagen bekend zijn. Indien iemand risico heeft gelopen, moet een negatieve test na drie maanden herhaald worden.

Je loopt over het algemeen meer risico op een infectie met Hepatitis B dan met hiv.

Antwoord: Dat is juist

De kans op een Hepatitis B infectie is groot. Het hepatitis B virus is 100 keer besmettelijker dan het hiv-virus. Het advies is dat iedereen die risico loopt zich laat vaccineren, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt of als je wisselende seksuele contacten hebt.

Bron: RIVM

Wanneer je een prik-,snij-, of spatongeluk hebt bij contact met een hiv geïnfecteerde patiënt, dan kun je een hiv-infectie voorkomen door gedurende 4 weken anti-hiv-medicatie te gebruiken.

Antwoord: Dat is juist

Door een juiste inschatting van het risico en het op tijd starten van de medicatie kun je een hiv-infectie voorkomen. Gebruik deze medicatie ook altijd gedurende vier weken. Deze behandeling is ook bekend als PEP-kuur (Post Exposure Profylaxe). Het risico om hiv over te dragen is kleiner als je behandeld wordt en een negatieve viral load hebt.

Een hiv-patiënt moet meerdere keren per dag een grote hoeveelheid pillen slikken, altijd op hetzelfde tijdstip.

Antwoord: Dit is zowel juist als onjuist

De huidige generatie medicatie kan in de meerderheid van de gevallen eenmaal per dag worden ingenomen. We raden patiënten wel altijd aan om een vast tijdstip aan te houden om zo een routine te krijgen, want de medicatie moet wel dagelijks worden ingenomen op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: