Patiëntervaringen

Fototherapie thuis: 'Het was vooral fijn dat de baby het zo relaxed vond'



Na de geboorte zien de meeste baby’s de eerste dagen een beetje geel. Dit komt doordat bilirubine, een bepaalde afbraakstof, uit het bloed in de huid van de baby terechtkomt. Meestal verschijnt dat geelzien binnen een week. Soms gebeurt dat niet, en gaat een baby erg geel zien. Dat kan een teken zijn van een te hoog bilirubinegehalte.

Als na bloedprikken inderdaad blijkt dat deze waarde te hoog is, worden deze baby’s behandeld met speciale lampen. Dankzij het blauwe licht kunnen ze het bilirubine omzetten in een stof die ze zelf kunnen uitscheiden. Deze speciale lamptherapie noemen we ook wel fototherapie. Sinds kort kunnen kersverse ouders die bevallen in Rijnstate, dankzij een slaapzak met ingebouwde lampen met blauw licht, de fototherapie soms thuis ontvangen.

Zo ook Ab, die op 26 februari 2022 het levenslicht zag. Moeder Puck vertelt: “Mijn vliezen braken toen ik 36,5 week zwanger was. Dat is eigenlijk net iets te vroeg, dus werden we opgenomen in Rijnstate. Gelukkig wilden we sowieso in het ziekenhuis bevallen. Die nacht begonnen de weeën, en na een flinke weeënstorm was Ab er binnen 3 uur.”

Omdat Ab – net als de meeste baby’s – wat geel zag, werden zijn bilirubinewaardes regelmatig gecontroleerd. Die waren elke keer net laag genoeg. Vader Dirk: “Na een paar dagen gingen we naar huis. Het leek alsof Abs bilirubinewaardes de goede kant op gingen. Om dit in de gaten te houden, werd de dag nadat we thuiskwamen nog eens bloed geprikt.”

 

Terug naar het ziekenhuis

“Helaas bleek die middag dat de waarden niet goed waren”, blikt Puck terug. “We werden gebeld en moesten zo snel mogelijk weer terug naar het ziekenhuis.” Daar kregen de kersverse ouders uitleg over fototherapie. Omdat Abs bilirubinewaardes niet veel te hoog waren en hij verder ook goed dronk, was hij volgens de arts een geschikte kandidaat om de fototherapie thuis te doen. Het gezin krijgt dan een slaapzakje met daarin een lamp met blauw licht mee naar huis.

Dirk: “Onze eerste reactie was: we zijn nu toch in het ziekenhuis, we hebben onze spullen bij ons. Laat Ab dan hier maar onder de lamp liggen, dan zijn we er ook vanaf. Maar de arts nam echt de tijd om meer uitleg te geven over hoe de fototherapie thuis in zijn werk gaat. Ook kregen we praktische uitleg over hoe het slaapzakje werkt. Toen leek het ons toch wel prettig om ermee naar huis te gaan.”

‘Met zo’n slaapzak kun je hem gewoon oppakken als hij heel verdrietig is’

Bijkomend voordeel van fototherapie in de vorm van een slaapzak is, dat ouders de baby kunnen vasthouden. Bij fototherapie in het ziekenhuis, blijft de baby zoveel mogelijk onder de lamp liggen. Puck: “In de slaapzak konden we Ab gewoon oppakken als hij verdrietig was. Dat maakte dat we besloten het toch te doen.”

Dirk: “Het was ook echt een voordeel dat Ab het zelf superrelaxed vond. We dachten eerst dat het misschien zielig zou zijn, maar dat was totaal niet zo. We moesten hem echt uit het slaapzakje halen voor de voeding, omdat hij anders steeds in slaap viel en niet voldoende dronk. Zo lekker vond hij het.”


Minder dan 24 uur

Puck: “Van buitenaf zag je zo’n blauwe gloed uit het slaapkamerraam komen, alsof er een ufo in huis stond. Het zag er eigenlijk niet uit. Maar het werkte wel heel goed. Want de dag erna waren de waardes alweer dusdanig gezakt dat het slaapzakje niet meer nodig was. We mochten het nog een nachtje houden, voor het geval dat. Gelukkig waren de waardes een dag later nog steeds goed.”

Alles bij elkaar heeft Ab de fototherapie nog geen 24 uur nodig gehad. “De aanloop ernaartoe was een beetje rommelig”, blikt Dirk terug. “Maar de slaapzak zelf, en het idee dat je dat thuis kan doen, is echt perfect. Het was supermakkelijk in gebruik, Ab vond het relaxed, wij vonden het relaxed... En we hebben er ook nog een paar grappige foto’s aan overgehouden.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: