Onderzoek etalagebenen

SUPERB-Trial

Dit is een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met etalagebenen (perifeer vaatlijden).

Over het onderzoek

Bij etalagebenen is de slagader in het bovenbeen vernauwd of verstopt. De standaard behandeling is een operatie waarbij de chirurg een ader uit het bovenbeen haalt en hiermee een omleiding (bypass) maakt om de vernauwing heen. Deze operatie gaf tot nu toe de beste resultaten op langere termijn voor lange vernauwingen. Een nadeel van deze behandeling is dat het een groot litteken en meer pijn na de operatie geeft. Ook heeft deze behandeling meer negatieve bijwerkingen.

Een nieuwe behandeling is een methode waarbij we een klein sneetje in de lies maken. Via dit sneetje plaatsen we met een slangetje een metalen koker, die bedekt is met kunststof (stentgraft), in de verstopte ader om de vernauwing op te heffen.

Wat is het doel van het onderzoek?

We onderzoeken of de nieuwe behandeling net zo effectief is als de standaard behandeling. Ook onderzoeken we of de nieuwe behandeling minder wondpijn geeft en of u sneller herstelt van de operatie dan patiënten die de standaard behandeling krijgen. Daarnaast onderzoeken we of u met de nieuwe behandeling een betere kwaliteit van leven heeft dan met de standaard behandeling.

Wat houdt meedoen in?

Dit onderzoek gebeurt in meerdere ziekenhuizen. Patiënten worden door een loting in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt de standaard behandeling, de andere groep krijgt de nieuwe behandeling.

Na de behandeling hebben alle patiënten na een, drie en zes maanden een controle op de polikliniek. Hierna komt u tot vijf jaar na de behandeling ieder half jaar voor controle terug. Voor deze controle op de polikliniek wordt een duplex onderzoek gedaan (echo). Ook vragen we u bij iedere controle een vragenlijst in te vullen over uw kwaliteit van leven.

Een erkende medisch-ethische toetsingscommissie heeft het onderzoek beoordeeld en goedgekeurd.

Wie kan er meedoen?

Patiënten met een vernauwing of afsluiting van de slagader in het bovenbeen die in aanmerking komen voor een operatieve bypass kunnen meedoen aan dit onderzoek.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • Rijnstate, Arnhem
  • Antonius Ziekenhuis, Sneek
  • Isala, Zwolle
  • Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem
  • UMCG, Groningen
  • Nij Smellinghe, Drachten

Heeft u vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeksgroep van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: vascularsurgery@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 7282

Publicaties

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: